/ iStock/Getty Images
Ръководството на силистренската болница отправи призив към жителите на областта за доброволно даряване на кръв във връзка с недостига ѝ в Отделението по трансфузионна хематология.

„Предстоят много празнични дни, в които кръводарители се намират трудно. Необходим е резерв, защото инцидентите и заболяванията по време на празници са повече от обикновено“, се казва в обръщението към силистренци.

Кръводаряването ще става всеки работен ден от 8:00 до 12:00 часа, в сградата на Отделението по трансфузионна (Кръвен център). Кръводарители могат да бъдат всички здрави хора на възраст от 18 до 65 години, припомнят от болницата в Силистра.

Завеждащият отделението д-р Антоанета Панайотова каза, че от началото на годината хората, които са дарили кръв, са около 2000. Почти всички те са близки и роднини на нуждаещи се пациенти. Доброволните кръводарители са едва около 10-15 души. Според нея една от причините за това е липсата на адекватен стимул. 

„Стойността на купона, който даваме на кръводарителите, е 8 лева. Той не е актуализиран от 30 години и отдавна не отговаря на съвременните изисквания.

Сега се налага близките на болните да търсят кръводарители. Ако всеки здрав човек дари кръв веднъж годишно, почти няма да има нужда близките да се занимават с това“, каза д-р Панайотова.

Според нея малката численост на персонала в отделението не позволява да се извършват познатите от миналото бригади по кръводаряване. Затова е необходимо повече съдействие от други институции. 

Една от организациите, които редовно участват в кампаниите по набиране на кръводарители, е Българският червен кръст (БЧК). Според директора на Областния съвет на БЧК в Силистра Маргарита Касабова е необходима широка информационна кампания, която да огласи проблемите. 

„Това да си кръводарител е личен избор, но подплатен с достатъчно информация. Трябва да намерим нови маркетингови подходи за популяризиране на тази дейност. Нужно е обществото да се обърне с лице, със сърце, за да е наясно, че капката кръв може да спаси живот.

Нашите доброволци не са обучени да провеждат такава кампания. За да убеждаваш другите, трябва ти сам да си убеден, да си дарил кръв и да познаваш проблема, каза за БТА Маргарита Касабова.

Според нея трябва да има и стимули за кръводарителите под формата на купони, чрез които да си набавят достатъчно питателна храна. Въпреки многото трудности и проблеми, пред които е изправено набирането на кръв, тази година беше белязана и от положителен пример.

През февруари група дванадесетокласници от силистренската Природоматематическа гимназия „Св. Климент Охридски“ групово дариха кръв за нуждите на местната болница.

Тогава младежите споделиха, че идеята за благотворителната инициатива е възникнала спонтанно. Желанието им е било не само да имат ярък спомен от последните дни в училище, но и да помогнат на нуждаещите се.
БТА