Ученици изложиха модерни творби от „старите ракли”
Ученици изложиха модерни творби от „старите ракли” / netinfo

Ученици от Националната художествена гимназия в Сливен изложиха свои пана и икони във фоайето на Кукления театър. Те направиха и демонстрация върху умален тъкачен котленски стан, като тези на които се тъкат прочутите килими. Някои от творбите са и дипломни работи на възпитаниците на специалностите Иконопис и Художествена тъкан.

 

 

Идеята на демонстрацията е да обедини усилията на партньорите от Национална художествена гимназия „Димитър Добрович”, Регионален исторически музей, Регионална занаятчийска камара, Дружеството на сливенските художници, Ансамбъл за народни песни и танци- Сливен.

Ученици изложиха модерни творби от старите ракли
netinfo

Културното събитие е етап от проект на Кукления театър „Тайните на старата ракла”, подкрепен от Община Сливен и се реализира с помощта на Национален фонд „Култура”.

„Целта е връзката между партньорите, които работят за популяризиране на фолклорното богатство да събудят интереса у деца от различни възрастови групи, каза Кателей Кателиев, координатор на проекта.

Ученици изложиха модерни творби от старите ракли
netinfo

 

Изложбата ще продължи до 4 март, а творбите ще бъдат показани и по време на традиционния Международен детски фолклорен танцов фестивал.

Демонстрациите, които правят нашите ученици в областта на текстила и иконописта са много любопитни за малките бъдещи художници, а иконите се правят по традициите на старите зографи. Разбира се има и осъвременяване, защото живеем в 21 век”, сподели Тодор Терзиев, директор на художествената гимназия.

Ученици изложиха модерни творби от старите ракли
netinfo

 

Учениците от специалност "Рекламна графика" ще присъстват на репетициите на актьорите от Кукления театър и ще направят рекламните материали за негова пиеса, като най-добрият ще бъде отпечатан и разлепен из града, а другите показани на изложба.

 

 

Проектът продължава до края на театралния сезон и ще има много вмероприятия като на едното от тях децата от Трето основно училище ще покажат своите творби – кукерски маски на тема маскарадна обредност в Сливенския край на 5 март.