Тунелът в Туида ще се експонира
Тунелът в Туида ще се експонира / Областна администрация - Сливен

Да се експонира тунелът, който свързва крепостта Туида с Новоселска река, е мнението на министъра на културата Вежди Рашидов. Това съобщи за Дарик Николай Сираков, научен ръководител на групата археолози, които работиха по спасяването на старината, след като строители се натъкнаха на нея при укрепване на срутище в района.

Тунелът е бил открит още през 60-те години на ХХ век, но не е проучван детайлно. Преди два месеца бе открит входът му откъм крепостта, започнаха разкопки. Съоръжението, което освен за набавяне на вода, вероятно се е ползвало и за бягство при нападение, е от V-VІ век от новата ера. При разчистването му в него бяха открити керамика и свещ. Работата бе прекратена с влошаване на времето, а в Сливен пристигна експертна комисия, която отправи препоръки и предложения към министъра на културата за съдбата на находката.

„Препоръката на министъра е строителите да се съобразят с тунела при изграждането на капионите, укрепващи срутището, а Регионалният исторически музей и общината да мислят за експониране на самия тунел. Това означава укрепяване, допълнително проучване и вземането на конструктивни решения, които са от компетенцията на специалисти. 

Доколкото съм разговарял с ръководството на общината в лицето на зам.-кмета Румен Стоилов, те също са на мнение, ме тунелът трябва да се експонира, заедно с големия проект за Туида, работата по който предстои" - каза Сираков.    

Любопитното е, че входът на тунела откъм крепостта е в сграда, която е била опожарена. Открити са дебел слой пепел и дори останки от кон. Самата сграда се пада извън стените на възстановената през Средновековието крепост. Входът му е тесен, но надолу вече се разширява и става с височина около 2 метра. Археологът предполага, че това стесняване при входа е, за да може той да бъде затворен, при евентуално нападение през него откъм реката.