/ Община Сливен
Без официална церемония бяха отбелязани 143 години от Освобождението на Сливен от османско иго, съобщиха от Общината. Заради пандемичната обстановка в страната тази година, паметната за града дата не се чества официално.

В памет на загиналите, венци и цветя пред морената на площад "17 януари" са поднесли кметът Стефан Радев, председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници и зам.-областният управител Камен Костов.

"Днес прекланяме глава пред всички наши достойни предци, които са част от освободителната борба за България и за нашия град. Паметно събитие за града под Сините камъни, който не получава свободата си даром и участва дейно и със саможертва в ожесточените боеве за най-ценното - своята свобода", е заявил по повод годишнината кметът Радев.

На този ден, през 1878 г. в Сливен навлиза втори дивизион на 13-и драгунски полк, командван от майор Виктор Кардашевски и части от 23-ти Донски казашки полк, с командир полковник Николай Бакланов.

На 5 януари 1878 г. четата, водена лично от Панайот Хитов, влиза в Сливен, впоследствие войводата, достига до Одрин, в авангарда на руската армия. На 8 януари в града влизат и основните части на руските войски.

В югозападната част на кв."Клуцохор" - местността Харманите (днес площад "17 януари"), населението ги посреща и приветства. Идва дълго чаканото и изстрадано освобождение от гнета на робството.

В тържественото посрещане на руските войски се включва цялото население на града, а възторжено слово лично произнася полуслепият и болен поет Добри Чинтулов.