Епизоотичната комисия прие мерки срещу опасни заболявания при свинете и птиците
Епизоотичната комисия прие мерки срещу опасни заболявания при свинете и птиците / Областна администрация Сливен

На свое заседание Областната епизоотична комисия, председателствана от заместник областния управител на Сливен Камен Костов, прие превантивни мерки за предотвратяване на опасността от проникване на територията на страната на заболяването високопатогенна инфлуенца по птиците, както и на мерки за недопускане на територията на България на заболяването африканска чума по свинете.

Заседанието се проведе заради констатирани огнища на високопатогенна инфлуенца по птиците и констатирани случаи на заболяването африканска чума по свинете в няколко европейски държави.

Директорът на Областната дирекция за безопасност на храните д-р Пламен Пенчев запозна членовете на комисията с характеристиките на заболяванията. Беше подчертано, че в България не са констатирани случаи на птичи грип, най-близката до страната ни държава, в която е регистрирано заболяването, е Хърватия. Критични зони в България са поречията на р. Дунав и р. Марица.

За област Сливен такива зони са поречието на р. Тунджа, яз. Жребчево и останалите язовири, особено в Новозагорско, откъдето преминава миграцията на дивите водоплаващи птици. Набелязаните мерки са съвместни проверки на ОБДХ-Сливен с представители на орнитоложки дружества, ловно-рибарски дружества и държавни лесничейства за наличие на болни или умрели диви мигриращи птици; извършване на засилен ветеринарен контрол на пазари на птици; извършване на постоянен ветеринарномедицински контрол за спазване на мерките за биосигурност в птицевъдните обекти; извършване на периодични клинични прегледи и сондажни вирусологични изследвания на домашни и диви птици.

Собствениците на птицевъдни обекти следва да уведомят незабавно обслужващия обекта ветеринарен лекар за болни птици; да не допускат излизане на птици извън дворовете; да не се допуска контакт между птици, живеещи в дивата природа и домашни птици; фуражът да се съхранява в закрити помещения.

От РЗИ-Сливен информираха, че към момента изолациите на грипни вируси в България не дават показатели за този щам.

Болестта африканска чума по свинете не е опасна за човека, но нанася огромни икономически загуби като смъртността по свинете е почти 100%. Тя поразява както дивите, така и домашните животни. Тръгнала е преди няколко години от Грузия и досега се е разпространила до Молдова и Украйна.

Д-р Пенчев информира, че съвместно с Регионална дирекция на горите - Сливен вече са направени срещи с ловните сдружения, които са запознати с епизоотичната обстановка.

Раздадени са комплекти за вземане на кръвни и тъканни проби, както и начините на тяхното вземане, опаковане, съхранение и предоставяне на официалните лекари. По време на заседанието бяха набелязани конкретните мерки, които бяха оформени в заповед на областния управител.