Ж. Тонева : 1,8% от единния стандарт за ученик ще бъдат заделени като резерв
Ж. Тонева : 1,8% от единния стандарт за ученик ще бъдат заделени като резерв / netinfo

Утвърдени са формулите за разпределение на средства в общинските училища. 1,8 на сто от единния разходен стандарт за ученици в общообразователните училища през 2009 г. ще бъдат заделени за резерв, заяви зам.-кметът по култура и образование Живка Тонева.  За логопедични кабинети ще се заделят 0, 105 на сто, а за дофинансиране на училища, в които има по-малко от 150 ученици – 0,11 % от общия стандарт.

 

По думите й, тези три допълнителни компонента коригират до известна степен основния стандарт в отпуснатите средства на всяко едно училище. Резерва от 1,8 % е за неотложни аварийни ремонтни дейности и ако не бъде изразходван до последното тримесечие на годината ще се разпредели по училищата, на база брой ученици.

 

В сферата на учебните заведения ще функционират два логопедични кабинета - в Начално училище „Княз Борис I” и в СОУ „Трайко Симеонов”, а предвидените средства в размер на 0,105  ще покрият разходите за заплати и осигуровки на двамата логопеди. Останалите 5-ма логопеди в града ще останат в сферата на детските градини, където от стандарта ще бъдат заделени 0,55 за логопедичните кабинети.

 

От стандартите, които държавата определя ще бъдат разчитани реално 90% от средствата, а останалите 10% след 30 ноември, каза г-жа Тонева и уточни, че стандарта за един ученик за календарна година е 1 233 лв.

 

 „Тази година не е заложен коефициент за гориво, защото считаме че няма големи разлики във видовете отопление, с изключение на твърдото гориво, а с такова се отопляват само училищата в селата”, каза още г-жа Тонева.

 

Тя припомни, че миналата година бе първата , в която всички училища преминаха на делегирани бюджети. За община Шумен прилагането им е било изключително успешно. Според г-жа Тонева директорите са подходили изключително отговорно и са разчели бюджетите си не само за стимулиране на персонала, но и за текущи ремонти и обзавеждане.