/ dariknews.bg

Водата от четири обществени чешми в Шумен не е годна за пиене. Въпреки това - шуменци продължават да я ползват, тъй като според тях е по-добра от чешмяната вода в града.

ВиК-Шумен с временен управител

С отклонения по микробиологични показатели е водата от чешмата в гр. Шумен до к-с „Кьошковете”, от чешма № 1 по пътя за с. Лозево и от чешмата на разклона за с. Кочово по пътя от с. Лозево за с. Новосел. Водата от тези чешми не следва да се ползва за пиене, посочват от РЗИ.

От там препоръчват да не се ползва за пиене и водата от чешмата на ул. „Янко Сакъзов”. Тя е с наднормено съдържание на нитрати. Измерената  стойност за нитрати е 56 мг/л, при максимално допустима 50 мг/л.

Отклонението от нормата не притеснява Гроздан Стоев. Той почти всеки ден налива по 10 литра вода от чешмата под театъра. Мъжът е участвал в изграждането на чешмата и няма никакви съмнения в качеството на водата.

Гроздан Стоев е категоричен, че водата е по-хубава от тази в чешмите.
dariknews.bg

Паметникът "1300 години България" като правихме - аз работех към жилищно строителство - строителен техник. Разширихме сцената - тогава е имало малък извор - отклонен, обаче дебитът е бил много малък. И като разширихме сцената - излезе тоя дебит, който в момента върви. Близо 12 метра дълбочина - това е от кладенец по-добро, казва той.

Дори е категоричен, че водата е по-хубава от тази в чешмата. От язовир Тича няма пречиствателна станция. Каквото се влива – утаява се и ние пием вода – само озонирана.  При дъждове се размътва и в Тракийския квартал хората им писва да излиза мътна вода, допълва шуменецът.

Заради повишено мътност пък здравната инспекция почти всяка пролет препоръчва водата от язовир Тича да не се пие. А той е основният водоизточник на Шумен и околността.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.