По-рано ще стартира напоителният сезон тази година
По-рано ще стартира напоителният сезон тази година / Дарик-Шумен

За по-ранно стартиране на поливния сезон призоваха днес земеделските производители на среща с ръководството на „Напоителни системи" , която бе инициирана от областния управител Димитър Александров. На нея присъства Васил Койчев, управител на „Напоителни системи" клон Черно море и шефът на „Напоителни системи" -Шумен инж. Юлиян Вълчев. От дружеството се ангажираха между 16-ти и 23-ти април водата да бъде пусната и да бъдат изчистени каналите.

До 2-3 седмици техническите съоръжения ще бъдат подготвени, тъй като до момента метеорологичната обстановка не е позволявала това, стана ясна ясно още на срещата. „В момента почистваме каналите и подготвяме съоръженията, на 15-ти април започваме да пълним системата с вода", заяви инж. Вълчев.

Порано ще стартира напоителният сезон тази година
netinfo

„Ние  сме партньори в една и съща дейност - създаване на икономика в областта. До средата на месец април трябва да получим водоподаване, минали години това никога не се е случвало", заяви Станислав Йорданов, който отглежда малинови насаждения. „Очакваме по-активно съдействие от Напоителни системи, което да отговори на нашите очаквания, разчитаме на партньорство", добави още Йорданов. Той и друг малинопроизводител Росен Йорданов поискаха за напред напоителния сезон да стартира още по-рано. Стана ясно обаче, че това би довело до увеличаване на загубите на вода. Инж. Вълчев обясни, че през миналата година са източени  от язовир „Тича" 26 млн. куб.м вода, за да достигнат до земеделските земи  270 хил.куб.м. „Представете си какви са загубите, а ние плащаме такса на държавата такса за количеството, което сме взели от язовира", каза Вълчев.

Относно цената на водата, стана ясно, че все още не е издадена заповед от министърът на земеделието и храните, с която се регламентира цената. „Това обаче няма да забави процеса на договориране със земеделските производители, тъй като към момента ние предлагаме сключване на договори на миналогодишните цени", заяви Даниела Янкова, която е главен инженер в „Напоителни системи"-Шумен. Цената за гравитачна вода е 0,23 лв. на куб.м.