Паралелката „Агроекология” отпадна от план-приема за 2016/2017 г.
Паралелката „Агроекология” отпадна от план-приема за 2016/2017 г. / netinfo

План-приемът за държавните професионални гимназии, средните общообразователни училища и специалните училища с паралелки за придобиване на степен за професионална квалификация от област Шумен за учебната 2016/2017 година беше приет по-рано днес с пълно мнозинство по време на заседание на Постоянната комисия по заетостта. Според него в областта ще има 42 професионални паралелки, като тази година отпада паралелката „Агроекология" в Професионалната гимназия по селско стопанство и хранителни технологии в Шумен.

От заседанието стана ясно още, че 30 % от завършилите през миналата година професионална гимназия в област Шумен не са се реализирали на родния пазар на труда. От тях 10 % са безработни, 10 % са напуснали страната, а за още толкова няма данни. Останалите 70 % са намерили работа - както по специалността си, така й извън нея, или са продължили своето образование.

„Тази игра я играем всяка година. Не виждам технологията и аргументите обаче да се променят. Правим се, че няма проблем, а големият проблем е именно какво правим с тези кадри, когато завършат", възпротиви се председателят на Търговско-промишлената палата Христо Дечев.

Паралелката Агроекология отпадна от план-приема за 2016/2017 г.
netinfo

Той постави въпроса как се разрешава този проблем и правени ли са необходимите проучвания за това как ще изглежда ситуацията на трудовия пазар след години, за да може да се предложи и по-адекватен продукт.

В отговор на питането му директорът на Регионалния инспекторат по образованието Светлана Милева заяви, че дейностите по изготвяне на предложението за план-приема са започнали още през месец ноември със срещи на директорите на професионалните гимназии с работодатели.