165 инфраструктурни проекти са реализирани в Търговищко за 5 години
165 инфраструктурни проекти са реализирани в Търговищко за 5 години / Диляна Стойчева

Междинната оценка на Стратегията за развитие на област Търговище 2005-2015г. бе представена на заседание на Областния съвет за развитие. То бе председателствано от областния управител на Търговище Митко Стайков. Оценката е извършена от „Институт за управление на програми и проекти” ЕООД – София.

Областната стратегия е основен документ, в който се определят целите и приоритетите за местно развитие, като се отчитат спецификите на региона. Съгласно законовите изисквания в средата на плановия период се извършва независима междинна оценка.

В област Търговище е налице тенденция към намаляване на населението поради миграция, отрицателен естествен и механичен прираст, сочи направеният анализ. Ако населението е било 129 675 души към 31.12.2009 г. , прогнозните данни са, че през 2030 г. то ще наброява 108 651 души.

Според оценката, икономическото развитие на област Търговище се характеризира с различна динамика, но все още неблагоприятна в сравнение със средната за страната и останалите области в Североизточния регион. Средната годишна работна заплата бележи постоянен темп на растеж, но и по този показател Търговище остава под средните равнища. Доходите на домакинствата в област Търговище също нарастват, но остават под средните за страната. През 2010г. основните разходи на домакинствата – над 40 % са за храна.

През последните 5 години равнището на безработица в област Търговище намалява значително, но продължава да бъде над средното за страната. По безработица Търговище е на второ място от общо 28-те области в България. Липсата на политики за сътрудничество между общините в областта води до диспропорция в безработицата и формиране на вътрешнообластна трудова миграция, сочи междинната оценка на Областната стратегия. Разпределението на наетите лица по икономически дейности в област Търговище следва общата тенденция за региона и страната, 30% от тях през 2008 г. са в преработващата промишленост.

През анализирания период в област Търговище са изпълнени 165 проекта на обща стойност 173 386 429 лева. Всичките са съобразени с Областната стратегия за развитие и допринасят за постигане на нейните цели. Най-много инвестиции (82%) са реализирани по модернизацията на инфраструктурата – 59 броя проекти на обща стойност –142 870 508 лева. Най-слабо изпълнение бележи ПРИОРИТЕТ 1 - Създаване на активна бизнес среда за насърчаване на инвестициите и развитие на конкурентноспособна икономика базирана на знанието.

Предстои изготвянето на Програма за изпълнението на Областната стратегия за развитие до 2013 година, като в нея се включат всички общини и заинтересовани страни. На срещата бе отчетено, че е нужно общините в областта да си взаимодействат, за да има по-голям напредък в развитието на региона като цяло.