Русенски фирми „пестят” стотици хиляди от ДДС
Русенски фирми „пестят” стотици хиляди от ДДС / netinfo

Няколко вериги за източване на ДДС разбиха служителите на НАП. Прекратена е регистрацията по Закона за ДДС на 62 фирми. Пресечено и поставено под мониторинг е разпространението на най-новият хит в „източването” на пари  – злоупотребите чрез стопанска дейност по Закона за задълженията и договорите.

 

В някои от установените случаи нагли измамници са  възстановявали незаконно ДДС по схема на тотализатора: „С малки суми, но редовно”.  Експертите на приходното ведомство са забелязали десетки малки фирми, на които бързо нарастват данъчните задължения. Те в пъти надхвърлят стойността на всичките им активи, а подаваните искания за възстановяване на ДДС са несъразмерни с дейността, която реално могат да осъществят.

 

Фирмите са предимно в сферата на услугите. Наредени в браншова верига обаче, се оказва, че от малко магазинче за мазилки, майстор е купил и изразходвал за няколко месеца гипс, който би стигнал на голяма строителна фирма. Майсторът хитро се е регистрирал по ЗДДС, притежава фактура и иска НАП да му възстанови ДДС, равняващо се на нов „Форд Фиеста”. Фирмата за мазилки пък, чието магазинче е малка барака, не внася данъчните си задължения и ги трупа, докато буквално изчезне. Парите от злоупотребите в началото „не бият на очи”, но с времето сметката набъбва, разказват инспектори от НАП.

 

След служебната дерегистрация по ЗДДС, която са предприели приходните инспектори, такива фирми „излизат от оборот” и партньорите им вече не ги  включват в престъпните схеми за източване на ДДС. За дълго време се прекъсва и веригата, защото все по-повече намаляват резервните играчи за отборите на босовете от сенчестия бизнес. Най-модерният хит обаче, са схемите със създаване на дружества по Закона за задълженията и договорите. Разиграването е инициирано от експерт с  висока квалификация по данъчно законодателство.

 

По въпросния закон се създават т.нар. неперсонифицирани дружества, което става лесно с договор за определена дейност между двама обикновени граждани. Той не се регистрира в съда по Търговския закон, но с него може да се извади Булстат и регистрация по ЗДДС, като се посочва някакъв адрес за седалище на дружеството. И остава да се започне – да кажем, таксиметрова дейност с редовен фискален апарат, с който да се  издават касови бележки, но пред НАП да не се отчитат никакви обороти с декларации. На „кухия” адрес публичните изпълнители да не откриват никого, а процедурата за прекратяване на дружеството и търсене на персонална отговорност от учредителите е дълга и сложна!

 

Русенските приходни служители „извадиха от играта” 6 такива дружества, като служебно им отнеха регистрацията по ЗДДС. Повечето суми, с които и в двата варианта се е злоупотребявало, са от 1000 до 2000 лв. „чисти” за месец, но на някои „хапките са се усладили” и от неплащаните задължения в джоба им са паднали до 270 000 за година!

 

Наблюдението на подобни обекти ще стане още по-активно, а регистрирането по ЗДДС ще се прецизира максимално за такива рискови възможности, заявиха от НАП-Русе.