Природозащитният център край Нисово отваря врати в събота
Природозащитният център край Нисово отваря врати в събота / Дарик Русе, архив

Природозащитен център „Ломовете” ще бъде официално открит в събота, съобщи Цонка Христова от Природен парк „Русенски Лом”. Центърът е изграден край с.Нисово, по проект по ОП „Околна среда”. В него ще има лаборатория за спешна помощ за диви животни, където ще се полагат първи грижи за пострадали животни. Това няма да е алтернатива на центъра в Стара Загора, но ще е от голяма полза за региона, коментира Христова. Поставени са и две клетки за временно пребиваване на болни птици или животни, а в скалите още една адаптационна клетка.

Има и пункт за следене на климата. Изградена е кула за наблюдение на птици, а в близост до нея ще бъде направена стена за катерене, където деца и младежи ще могат да се обучават. По проекта започва и почистване на река Черни Лом от паднали дървета и боклуци. Така тя ще може да се използва за реализацията на проекта „С кану по Лома”, който предоставя възможност за гребане по реката. Черните пътища в района на центъра ще бъдат почистени и разширени, а по-калните места-насипани с чакъл. Предвижда се още да бъдат поставени нови указателни табели и да бъде подновена маркировката.

Още една интересна идея ще се реализира скоро, разказа експертът Цонка Христова. Вековният бряст край Нисово, който загина тази пролет, ще бъде издигнат и сложен върху постамент, за да не загнива отдолу, ще има и заслон около него, а маршрутът до известното дърво ще бъде дооправен. 700-годишния бряст край русенското село бе една от популярните туристически атракция в региона. Той бе известен и с името Дървото на желанията.През 2011 той се класира на трето място в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2012”.

По проекта на Природен парк „Русенски Лом” предстои и изграждането на Обучителен център с 40 места, непосредствено до център „Ломовете”. Той трябва да е готов до края на август 2014 г. Там ще се провеждат зелени училища, семинари, тийм-билдинги. Експертите от парка предвиждат центровете да се отопляват екологично. Ще се правят пелети от окосена трева, които ще се използват за гориво през зимата.