Под стража остава силистренец, разследван за кражба на 45 км водопровод
Под стража остава силистренец, разследван за кражба на 45 км водопровод / Дарикнюз, архив

Варненският апелативен съд потвърди мярката "задържане под стража" за силистренеца Радко Ганчев и за Стефан Кънев от София. Двамата са разследвани за демонтирането на тръби от магистрален водопровод от терасата на р. Дунав до района на Добрич. Първоначалната присъда е на Окръжния съд в Добрич.

Ганчев и Кънев са обвиняеми от началото на месец март по разследване на добричките антимафиоти. Те са организирали изкопаването и демонтирането на 45 км водопроводни тръби между Силистра и Добрич, извършено в периода ноември 2011 - март 2012 г. Обект на посегателството е уникално за страната и стратегическо за района на Южна Добруджа напоително съоръжение -собственост на ВиК- Добрич. Засега щетата е оценена на 70 500 лева.

Адвокатите на двамата обвиняеми са припомнили, че чрез своята фирма „Медведев СС" ЕООД на практика Ганчев е изпълнил договорните си отношения с държавната фирма „Агроводинвест" ЕАД. Договорът бил сключен именно за цитираните строително-монтажни работи. Кънев бил консултантът по изпълнението на дейността - изкопаване и демонтиране на тръбите. Защитата е припомнила, че съоръжението никога не е било действащо и е обявено за бракуване със заповед на Министерството на земеделието и храните. Пред съда е изтъкнат и аргументът, че държавната фирма е създадена специално, за да извърши дейности по ликвидирането на неработещи, остарели и бракувани водни съоръжения, собственост на държавата.

От своя страна обвинението е припомнило, че след демонтирането, тръбите са били предадени за скрап на фирмата на съпругата на Радко Ганчев, което не било случаен факт.

И двамата обвиняеми са викани многократно на разпит от началото на разследването, но едва на 18 септември са привлечени като обвиняеми.

За да потвърди постоянния арест на Радко Ганчев и Стефан Кънев, Варненският апелативен съд се е съобразил с изключителната тежест на наказанието, което законът предвижда за това престъпление. Според съдебната инстанция са събрани достатъчно доказателства за съпричастност на двамата към престъпната дейност. Определенията не подлежат на обжалване.

Наказанието, което законът предвижда за кражба в особено големи размери, е „лишаване от свобода" от 10 до 20 години, конфискация на цялото или на част от имуществото, припомнят от Варненския апелативен съд.