/ iStock/Getty Images
Водата в Калофер отново е мътна, с наличие на колиформи, е-коли и ентерекоки, причинавящи стомашночревни заболявания. Това показват данните от последните изследвания, качени на сайта на РЗИ-Пловдив.

Когато тест покаже наличието на бактерии във водата, тя се счита за опасна за пиене. Е-coli бактериите живеят само в червата на топлокръвни животни, включително хора.

Започна реконструкцията на Пречиствателната станция на Пловдив

Ако във водната проба се открие някакво количество бактерия е-coli, може да се заключи, че човешките отпадъчни води или животински изпражнения са замърсили водоснабдяването.

Специалистите сочат, че сред най-срещаните опасности от замърсена вода са повръщане или диария, болен стомах, кожни обриви, рак - някои видове рак като левкемия могат да се случат след пиене на лоша вода за дълъг период от време, репродуктивни проблеми след пиене на замърсена вода за дълъг период от време.

След протеста в Брестовица: Търсят европейски средства по проект за водоснабдяването

Нитратите в замърсената вода пък могат да навредят на бебетата. Кметът на Калофер Румен Стоянов съобщи, че проблемът с тяхната вода е отпреди 10 години, тъй като нямат пречиствателна станция, а водопроводната мрежа е стара.

"Водата не става въобще за пиене, а в някои райони е мътна и мирише", каза Стоянов. "Именно това накара хората да излязат на протест преди година. От ВиК обещаха да започнат подмяна на водопроводната мрежа за собствена сметка. Срокът за това е до края на август", посочи кметът Румен Стоянов. 
Агенция "Фокус"