Надзорният съвет на ВиК холдинга е отказал финансиране
Търсят европейски средства по проект за водоснабдяването в Брестовица.

Жителите на Брестовица отново на протест заради манган във водата (ВИДЕО)

"Проектът за водоснабдяване на Брестовица ще бъде преработен и към него ще се включи изграждане на канализация и пречиствателна станция, за да може да се кандидатства за финансиране с европейски средства".

Това каза Иван Иванов, председател на Управителния съвет на "Български ВиК холдинг" след закрита за медиите среща при областния управител Ангел Стоев.

По-рано жители на населеното място протестираха пред сградата на областна администрация заради проблема с манган във водата, който е от години. Проектът, включващ преасфалтиране на всички улици, е на стойност 31 милиона лева.

Надзорният съвет на ВиК холдинга е отказал финансиране именно заради наличието на асфалтиране, тъй като това не е типична дейност на водния оператор. Сега проектът отново ще бъде представен за одобрение, а частта за асфалтирането на улиците ще се решава по друг начин.

В случай, че бъде отказано европейско финансиране, което е на 80% безвъзмездно, ВиК холдингът е готов да стане гарант пред търговска банка, от която ВиК Пловдив да вземе кредит, за да реализира проекта.

Търсят съдействие от президента за решаване на проблема с водата в Брестовица

Ако е заем обаче това ще е за сметка на цените на водата за потребителите. Иванов каза, че до края на септември ще има категорично решение как ще се финансира подмяната на водопровода и изграждането на канал и пречиствателна станция.

До тогава положението с водоснабдяването остава непроменено. "За съжаление, водата е каквато е. ВиК ще продължат да взимат проби", обобщи Иван иванов от ВиК холдинга. Той добави че е отправено запитване до КЕВР дали може да се направи търговска отстъпка за хората, които не получават вода и се очаква тия дни отговор.

Вецът над Брестовица, заради некачествено изпълнение, също създава предпоставка подпочвените води да се замърсят, сезирани са институциите и собственикът", каза още Иванов.

Правят дублиращи сондажни кладенци в Брестовица

Дълготрайно решение на проблема е реализирането на проекта Въча, но той е дългосрочен. Не се очаква фактът, че тече предизборна кампания да се отрази неблагоприятно върху решението на проблема в Брестовица, тъй като всички партии имат интерес да се реши благоприятно.

Междувременно хората от Брестовица се събират тази вечер и ще решават дали да продължат с протестните си действия. Те се заканиха, че ще заведат искове срещу ВиК за това, че са плащали водата на цените на питейната, а реално тя не е годна за пиене. 
Агенция "Фокус"