/ netinfo
Тримата арестувани в началото на юни заради тежката катастрофа на магистрала „Тракия“, при която загинаха 9 мигранти, вчера са освободени под парична гаранция, съобщи говорителят на Окръжната прокуратура в Пазарджик Пламен Пантов. Афганистанецът Фарук Уафа, Апостол Кечев и Никола Спасов са пуснати срещу 1 500 до 3 000 лева.

Мотивът за това решение е, че за такова престъпление максималният период, който могат да прекарат в ареста, е 8 месеца. Пътният инцидент стана на 4 юни, а постоянната мярка „Задържане под стража“ бе наложена на 9 юни и законовият срок е изтекъл.

Разследването на тежкия инцидент вече е на финала, но до момента не е приключило, обясни прокурор Пантов. Тримата все още нямат повдигнато обвинение. Работи се с максимално бързи темпове. Въпреки това е трудно да се прогнозира кога ще бъде изготвен обвинителен акт и ще започне съдебен процес, тъй като случаят е с висока правна сложност.

Фарук Уафа е смятан за организатор на канал за трафик на хора към Западна Европа. За целта наемал превозвачи от ромските махали. Той има статут на бежанец и живее в лагер в София. Дошъл е в България през 2014 година и е преминал успешно през всички проверки, преди да получи бежанския статут. Срещу Уафа има и обвинение за притежание на наркотици.

Апостол Кечев е осъждан за катастрофа и за трафик на хора. Има данни, че той е осигурил буса за транспортирането на групата от общо 17 чужденци. Прокуратурата му е повдигнала обвинение в причиняване на смърт по непредпазливост на повече от един човек, за което Наказателният кодекс предвижда от 5 до 20 години лишаване от свобода.

Никола Спасов също е осъждан – за каране на такси без книжка, лежал е в затвора 3 месеца и за шофиране с алкохол в кръвта над 1,2 промила.

При тежкия инцидент от 4 юни на магистралата намериха смъртта си 10 души, като един от тях беше 16-годишния шофьор на злополучния микробус Трайчо Димитров от София. Други 7 човека бяха тежко пострадали и бяха лекувани в болници в Пазарджик и Пловдив. Крайната им цел била Франция.