Проектът за Небет тепе- бутафорно недоразумение или туристическа атракция ?
Проектът за Небет тепе- бутафорно недоразумение или туристическа атракция ? / снимка: Дарик радио Пловдив/ архив
Проектът за Небет тепе- бутафорно недоразумение или туристическа атракция ?
72798
Проектът за Небет тепе- бутафорно недоразумение или туристическа атракция ?
  • Проектът за Небет тепе- бутафорно недоразумение или туристическа атракция ?

Страстите около казуса с Небет тепе бяха малко предизборни и е време да бъдат успокоени. Това заяви за Дарик радио създателят на идейния проект за обновяването на обекта архитект Юлий Фърков.

По думите му никой от хората, обявили се против него не е виждал проекта, който е входиран за одобрение в Министерството на културата, защото той не е показван. „Всички спорове в момента се водят върху един ескиз, който бе направен през миналата година и чиято цел беше да се придобие представа как е изглеждало Небет тепе преди 2400 години“, уточни той.

Проектът за Небет тепе бутафорно недоразумение или туристическа атракция
netinfo

„Това, което ние предлагаме е един парк-музей на открито, в който хората да влизат с трепет. Дали ще успеем или ще станем на магарета, е въпрос на огромна отговорност“, категоричен е Фърков. „Укрепителната система ще бъде в развитие и ще представи всички значими периоди от живота на обекта“, каза още архитектът.

Според него, ако се направи една страхлива реставрация и стените бъдат вдигнати само с метър, нищо няма да се промени там. „Хората ще отиват да пият бира и ще драскат по стените“, допълни той.

Доц. д-р ЛЮДМИЛ ВАГАЛИНСКИ : Няма доказателства, как точно е изглеждало Небет тепе през вековете.

Не трябва да се прави цялостна възстановка на Небет тепе при положение, че няма точни данни, как е изглеждало то през вековете. Това заяви за Дарик директорът на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките Доц.д-р Людмил Вагалински. Той бе категоричен, че едно цялостно изграждане на фортификациите би било доста преекспонирано, което може да има отрицателен ефект върху туристите.

АНТОАНЕТА ТОПАЛОВА: Търговците са в храма !

Проектът на Юлий Фърков може да лиши Небет тепе от възможността да бъде вписано в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, заяви за Дарик радио архитект Антоанета Топалова, член на Камарата на архитектите в България. „Небет тепе е актът за раждане на Пловдив и задължително трябва да запази автентичния си вид за следващите поколения“, категорична бе тя. „Това, което предлага Фърков е бутафорна и илюзорна интерпретация на нещо, което не го е имало. Жалко е, че директорът на Археологическия музей в Пловдив го е съгласувал, но търговците са в храма“, не скри възмущението си Топалова.

СТЕФАН СТОЯНОВ: Проблем няма.

„Задачата ни за Небет тепе е да превърнем комплекса в основна туристическа атракция на Пловдив и достъпно място за повече хора“, коментира за Дарик радио зам.-кметът по култура Стефан Стоянов. По думите му е добре да има дискусия за бъдещето на тепето, но тя ще се осъществи едва след становището на Министерството на културата, относно внесения за одобрение проект.

Стоянов бе категоричен, че споровете и дискусиите, които се водят в момента са върху стари снимки, част от изследване, целящо да покаже как е изглеждало някога Небет тепе.

В пълно противоречие с думите на Юлий Фърков, зам.-кметът заяви, че никой не предвижда цялостно изграждане на стени и кули, защото не би било уместно.

„Проблем няма, а добрата новина е, че вече имаме внесен за одобрение идеен проект и чакаме становище от министерството“, категоричен бе Стефан Стоянов.