Представят предпремиерно филма Светият град - Асеновград
Представят предпремиерно филма Светият град - Асеновград / youtube

Предпремиерно представят днес от 11ч. документалният филм на журналиста Ангел БончевСветият град – Асеновград” в Градската библиотека "Паисий Хилендарски". Специален гост на събитието ще бъде Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

Филмът разказва за духовността, запазена в Асеновград през вековете, представя една съществена част от малкия град, спечелил приза на ДарикНай-красив град на България”.

Асеновград е не само красив, той е и много духовен именно заради огромната концентрация на православни храмове – 17 църкви, над 60 параклиса и 5 големи манастира около града. И всички тези храмове са за 50-хилядното население.

Интересното е, че във филма вземат участие почти всички свещеници, жители, имали лични преживявания с дадена църква или параклис, както и хора, преживели чудеса след молитва пред някоя от чудотворните икони в града. Представят се част от уникалните обичаи на Асеновград, литийното шествие на празника Преполовение, който тук се отбелязва най-тържествено, за разлика от останалата част от България.

Разказани са и малко известни факти, като блажената смърт на Паисий Хилендарски. Паметникът, защитен от Организацията на обединените нации за образование, наука и култура – ЮНЕСКО, гордостта на Асеновград – църквата „Света Богородица-Петричка”, разбира се, е неразривна част от образа на лентата. До момента няма по-пълен и по-детайлен разказ за духовната страна на града, който е разположен в полите на Родопа планина и в началото на Тракийската низина. "Във филма е използвана и дрон-камера с най-високо качество, което прави картината още по-вълнуваща за зрителите", разказва създателят Ангел Бончев.

Един от храмовете е „Св. Богородица-Благовещение”, по-известна като Рибната църква заради мистериозно появилите се рибки в аязмото на параклиса под църквата. Традицията се поддържа по подобие на църквата „Живоприемни източник" в Истанбул и като иконата на Света Богородица с това име. Много хора са прибягвали молитвено към храма, разказва във филма отец Тодор. Не пропуска да разкаже и за първите стенописи на Захари Зограф в параклиса „Св. Йоан Предтеча” над аязмото. Това се е случило през 1838 година, като изписването от Захари Зограф е било своего рода изпит пред монасите от Бачковския манастир, тъй като тогава църквата е била към манастира в село Бачково.

Разказвайки историята на „Св. Богородица-Благовещение”, отец Тодор разкрива пред чудотворната икона на Богородица-Елеуса за стотиците изцеления и благодатта, която са преживели хората, за чудесата, случили се след молитва пред образа на Божията майка. Именно с тази икона се провежда над 100-годишната лития до Бачковския манастир, където се извършва на празника Преполовение срещата на двете чудотворни икони. Откакто е начело на Пловдивската епархия, винаги лично Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай извършва Светата божествена литургия на 25-ия ден от Великден. За асеновградчани това е важен и дългоочакван ден, един от най-тържествените в местния календар. Тогава, според традицията, една асеновградска икона отива „на гости” в Бачковския манастир. За това как се е зародила литията, разказват хора, които преспиват в храма в нощта преди шествието.

Във филма своите преживявания от завръщането си в България след изгнание разказва Симеон Сакскобургготски. На 10 юни 1996 година той полага първия камък на новостроящия се тогава храм – „Свети Архангел Михаил”. Днес храмът е пред освещаване, а Симеон Сакскобургготски споделя развълнуван, че тогава си е пожелал да присъства на освещаването на църквата и че никога преди в качеството му на член на царското семейство не е присъствал на церемония по първа копка и полагане на първи камък на храм и това допълнително е усилило вълнението му от първото му стъпване в България след 50-годишното изгнание.

Монтажът е на Боряна Пунчева, а редакцията – на Емилия Маринова.

Официалната премиера на филма ще е на Бъдни вечер 24декември по ТВ Европа.