/ Искра Койчева, Дарик радио, архив
Десетки пловдивски майстори отбелязоха деня на
99984
Десетки пловдивски майстори отбелязоха деня на
  • Десетки пловдивски майстори отбелязоха деня на
Десетки пловдивски майстори се включиха в традиционното отбелязване на деня на "Свети Спиридон", известен още като празник на еснафите. Колоритното празнично шествие, начело със знамето на еснафа и иконата на светеца-покровител, тръгна от двора на Етнографския музей в Стария град и продължи по Главната улица до църквата „Света Петка“, където беше отслужена тържествена литургия.

Свети Спиридон Пловдив
БГНЕС/ВЕСЕЛИНА БОЖИЛОВА


В музея устабашията - най-старият и почитан майстор, извика кандидатите за майстори и ги препаса през рамо с червен пояс. Произведенията на занаятчиите ще се изложат в Етнографския музей, за да видят всички, че кандидатите са заслужили майсторското си звание.

Свети Спиридон Пловдив
БГНЕС/ВЕСЕЛИНА БОЖИЛОВА


В Пловдив отново отбелязват Еснафския празник

Тази година кандидатите за майстори са 7 на брой - четирима ножари, две дами - художествено плетиво и една - художествени тъкани. Има и един чирак - кожар, който е напреднал в обучението си и беше произведен в калфа.

Свети Спиридон Пловдив
БГНЕС/ВЕСЕЛИНА БОЖИЛОВА


Празникът на Свети Спиридон в Пловдив завърши със занаятчийския ритуал, празнуван още от епохата на Възраждането - тестерлик, след което всички присъстващи се включиха в зиафетът -угощението.

Събитието се организира от Етнографския музей, Задругата на майсторите на народни художествени занаяти и от Регионалната занаятчийска камара.