Бъдещето в онкохирургията е на роботиката
Бъдещето в онкохирургията е на роботиката / http://www.hospital.bg/

Бъдещето в областта на онкохирургията е в комбинираната работа на телемедицината и роботиката. Това обяви на провелия се в Пловдив медицински семинар за рака на яйчниците проф. Григор Горчев. Той е ректор на Медицинския университет в Плевен и от 2008-а година работи успешно с единствения хирургичен робот в България – Да Винчи. Роботът е продукт на високите технологии на NASA и дава възможности, които дори опитната ръка на хирурга няма, обясни проф. Горчев. Той допълни, че Да Винчи елиминира възможността за човешка грешка, тъй като при най-малкото разсейване от страна на опериращия, машината блокира работа. Освен това при този тип операции пациентките губят изключително малко количество кръв – едва около 15-20 милилитра.

Една такава операция струва около 12-13 хил. лева, но разходите се покриват изцяло от държавата, подчерта проф. Горчев. Интересът е огромен и в Плевенската болница правят по 1 операция на ден, като листа на чакащите е дълъг. Стараем се пациентките да не чакат повече от месец, допълни проф. Горчев.

От болницата планират закупуването до края на годината на още един робот – този път за урологична хирургия. За България са необходими поне 3 такива високотехнологични апарата, за да покрият нуждите на пациентите, категоричен бе проф. Горчев. Той подчерта, че трябва да се предвидят и инвестиции в обучението – не само като средства, но и като време, защото са необходими няколко години, за да могат екипите да се научат да работят с тях. Няма нужда да купуваме нещо, което после няма кой да управлява, каза още проф. Горчев.

За сравнение, в съседна Румъния в момента разполагат с 5 робота – 3 урологични и 2 гинекологични.