В Междунаодния ден на щастието - българите са последни в класацията
В Междунаодния ден на щастието - българите са последни в класацията / dariknews.archive

Днес за трета поредна година се отбелязва Международния ден на щастието. Датата 20 март е избрана от Общото събрание на ООН.

"Преследването на щастието е фундаментална човешка цел", се казва в резолюцията, приета от ООН. В света единствено в хималайското кралство Бутан съществува среден национален индекс на щастието.

По повод Международния ден на щастието, който се отбелязва на 20 март, европейската статистическа служба Евростат публикува равносметка за това, колко са щастливи и доволни хората в Европа от живота, пишат в. "Соар" и "ЮрАктив".

Резултатите, представени от Евростат в навечерието на празника, показват, че скандинавските страни са най-доволни от живота си в ЕС. Жителите на Дания, Швеция, Финландия са оценили с оценка 8 задоволството си от живота при максимална оценка 10, която означава по принцип "напълно съм доволен". 8 са дали и швейцарците. Следват ги Исландия и Норвегия с оценка 7,9 и Холандия и Австрия с оценка 7,8.

В дъното на класацията се оказват Сърбия, България, Гърция, Кипър, Унгария и Португалия. При минимална оценка 0, което означава "изобщо не съм доволен от живота", българите са дали оценка 4,8, а сърбите - 4,9. Останалите гореспоменати страни в дъното на списъка са оценили задоволството от живота си с оценка 6,2.

Изданията посочват, че данните са въз основа на изследване, осъществено през 2013 г. Анализът на данните показва, че чувството за задоволство от живота е по-голямо при младите от възрастовата група 16-24 години, но намалява при хората над 75 години.

В изследването сред критериите, които допринасят за задоволството от живота, хората са посочили най-често финансовото положение и социалните връзки, но са изтъкнали като най-важен фактор здравето.