С втория си робот Да Винчи, Плевен се нарежда сред малкото градове в Европа
С втория си робот Да Винчи, Плевен се нарежда сред малкото градове в Европа / archive.dariknews

На пресконференция в пресклуба на БТА в Плевен беше представена реализацията на втория етап от проекта ма МУ-Плевен по ОП"Развитие конкурентоспособността на българската икономика", свързан със закупуване на високотехнологично оборудване за роботизирана хирургия. Ръководител на проекта е проф. Григор Горчев, който е първият в България сертифициран хирург за работа с роботизираната система.

Втората роботизирана система в Плевен беше доставена и инсталирана в последните дни на месец март. Тя е от последно поколение и е снабдена с тренировъчен симулаторза провеждане на обучение и извършване на научноизследователска дейност във висшето училище.

С пристигането на новата роботизирана система завърши един изключително важен етап на проекта, защото със стъпването на тази система в Медицинския университет и на територията на града, Плевен ще се превърне в един от малкото градове в Източна, а и изобщо в Европа, който да има две роботизирани системи", каза ректорът на МУ-Плевен проф. Славчо Томов.
Той обясни, че чрез новата система висшето училище ще стъпи на нов етап в осъществяването на заложените цели за превръщането му във водещ център в иновативните технмологии за обучение и за научноизследователска дейност.

Проф. Горчев припомни, че проектът за миниинвазивната хирургия стартира преди пет години, основно в онкогинекологията. "Смея да каза, че за тези пет години станахме едни от водещите в Европа по отношение на този вид хирургия", каза проф. Горчев и обясни, че мисията на екипа му е в промяната в мисленето у колегите хирурзи. Той каза, че по проект започва да се работи и в областта на урологията като за целта има вече двама сертифицирани хирурзи за работа с роботизираната система. - проф. Делийски и доц. Илиев.

Той сподели впечатленията си от първите две операции/гинекологични/, които бяха извършени миналия петък и в последния ден на месец март. "Разликата е огромна по отношение на бързината на сигнала, на камерата и на ергономията, но главно на софтуера на системата", каза проф. Горчев.
Той добави още, че във "Флорида хоспитал", която е партньор на МУ-Плевен има 12 робота, като те саз разпределени за работа в областта на урологията, кардиохирургията, коремната хирургия и т.н., така, че акцентът е в миниинвазивната методика на работа, което позволява връщането на пациента в реалния живот още на втория или третия ден след операцията.

"Когато ми задават въпрос, че тази хирургия е много скъпа, аз отговарям, че това е най-евтината хирургия, защото за жалост в България все още не се гледа на пациента, когато иалезе от болницата, а се гледа на пациента, когато е в болницата, т.е. болничният период е много скъп, а ние го спестяваме", обясни проф. Горчев.

Първите две операции, извършени с новата система Да Винчи SI са гинекологични.

С втория си робот Да Винчи Плевен се нарежда сред малкото градове в Европа
netinfo

Преди дни от Страсбург - Франция се завърна новообучен и новосформиран първи хирургичен екип по обща хирургия, който ще работи с роботизираната система. В съставът му са проф. Д-р Ташко Делийски - зам.-декан на факултет "Здравни грижи" към МУ-Плевен, доц. д-р Сергей Илиев, който е главен асистент на катедра "Пропедефтика на хирургическите болести и д-р Добромир Димитров - асистент в катедра "Сестрински терапевтични грижи", който отсъстваше от срещата с медиите заради специализацията си в "Лондон Колидж".