По-малко от 4 млрд. евро е цената на АЕЦБелене според Каракачанов
По-малко от 4 млрд. евро е цената на АЕЦБелене според Каракачанов / archiv.DarikNews


Темата за предстоящия референдум бе сред коментираните от председателя на ВМРО, Красмир Каракачанов, при посещението му в Плевен вчера. Той бе гост при откриването на новия клуб на ВМРО на ул. "Мусала" 1.

"Както е известно, нашата партия е за развитието на българската ядрена енергетика", каза Каракачанов и припомни, че още през 2001 г. по инициатива на ВМРО са събрани 512 000 подписа с искане за референдум, "Но тогава подписката ни бе скрита от правителството на НДСВ, заяви Каракачанов.

Той посочи, че какъвто и референдум да бъде организиран, ВМРО винаги ще подкрепи именно тази форма на народно допитване, "защото това е единственият вариант, при който населението може да каже своята дума по жизнено важни въпроси".

Каракачанов припомни още, че преди две години по повод изявлението на премиера Бойко Борисов, че страната ни подкрепя Турция за членство в ЕС, от ВМРО са инициирали подписка за провеждането на референдум, като са успели са да съберат 340 000 подписа, но правителството отново ги е потулило.

На срещата си с журналисти Красимир Каракачанов посочи, че фиксираната сума по договор за изграждането на АЕЦ"Белене" е малко под 4 млрд. евро. "Всички други цифри, които витаят в общественото пространство, са плод на спекулация, защото целта е хората да се уплашат и да се откажат да гласуват в подкрепа на този проект", убеден е председателят на ВМРО.

Коментирайки строежа на централата, Красимир Каракачанов попита дали има някъде по света ядрена централа, която да е фалирала. Той подкрепи думите си и с факта, че дори държава като Намибия строи собствена АЕЦ.

Лидерът на ВМРО предупреди, че със сигурност през 2019-2021 година ще се наложи да се преразгледа статутът на последните два блока от АЕЦ "Козлодуй": "Познавайки безгръбначието на българските политици, не съм убеден, че те ще са в състояние да защитят родната енергетика, каза Каракачанов и припомни, че в тогава в Турция вече ще имат пет ядрени реактора на своя територия и в крайна сметка "от монополист на пазара на ядрена енергетика на Балканите, България ще се превърне в купувач на такава".

Според Каракачанов, твърдението на управляващите, че потреблението на електроенергия у нас намалява и не са нужни допълнителни ядрени мощности е по - скоро знак, че те приемат фалита на българската икономика и мизерията на българските граждани.

Лидерът на патриотичната партия призова премиерът Борисов публично да каже дали темата "Белене" е била коментирана при срещата му с Барак Обама.