Плевенска филхармония отбелязва 115 години от рождението на големия бас Михаил Попов
Плевенска филхармония отбелязва 115 години от рождението на големия бас Михаил Попов / archive.dariknews

Поредният концерт на Плевенска филхармония е посветен на 115 години, от рождението на нашия съгражданин - оперния певец проф. Михаил Попов.

В програмата са включени изпълнения на арии, дуети и хорове от опери на Белини, Верди, Моцарт, Гуно, Почини и Росини. Солистите Християна Игнатова-сопран, Петя Цонева-мецосопран и Стефан Владимиров-бас са ученици от класа на Мая Попова - дъщеря на големия оперен певец.

Плевенска филхармония отбелязва 115 години от рождението на големия бас Михаил Попов
netinfo

На диригентския пулт ще бъде Деян Павлов. В концерта ще участва и Общински хор "Гена Димитрова" с диригент Анелия Дечева.
Домакин на събитието е отново зала "Емил Димитров" в читалище "Съгласие - 1869" - на 26 ноември от 19:00 часа.

Оперният певец Михаил Попов е наричан първия в редицата от големи български баси. Роденият в Плевен през 1899 година певец е първият изпълнител на голяма част от песните на Панчо Владигеров, като двамата изнасят много камерни концерти у нас и в чужбина - Попов пее, а Владигеров акомпанира на пиано.

Плевенска филхармония отбелязва 115 години от рождението на големия бас Михаил Попов
netinfo

Михаил Попов дебютира на сцената на Софийската опера през 1927 г. в ролята на Мефистофел от „Фауст". Следват Лотарио от „Миньон", Пимен и Борис Годунов от едноименната опера, Иван Сусанин, княз Гремин от „Евгени Онегин", Зарастро от „Вълшебната флейта", Галицки от „Княз Игор", Филип от „Дон Карлос" и много други.

Това е истинският белкантов и руският широкомащабен оперен репертоар, твърди Найденов. Със същото певческо и артистично майсторство Михаил Попов изпълнява Вагнеровите Даланд от „Летящият холандец" и Херман от „Танхойзер" и фелдмаршал Кутузов от „ Война и Мир" на Прокофиев. „Той носеше всички качества, за да пресъздаде тази грандиозна от исторически аспект и изключително трудна роля".

Михаил Попов решава първоначално да отдаде живота си на правото. Още като ученик в Плевен обаче се изявява като певец и цигулар в самодейни трупи. Като студент по право Попов вече е хорист на Софийската опера и изпълнител на епизодични роли. След като се дипломира като юрист, започва и систематичното си обучение по пеене при Иван Вульпе, а по-късно и в Неаполитанската консерватория.

Наред с обучението си в Италия, той прави успешни гостувания в различни оперни театри заедно със световни за времето си величия като Бениамино Джили, считан за един от най-големите тенори в историята на музиката, и Тито Скипа, също знаменит тенор от първата половина на ХХ век. със своя изискан вкус и умение и много камерни концерти.

Макар и не много познат в родния си град, Михаил Попов оставя името си сред най-големите баси на ХХ век и първият българин, популяризирал с изпълненията си този мъжки глас. Умира на 78 години в София.