Плевенска филхармония отбелязва 115 години от рождението на големия бас Михаил Попов

Плевенска филхармония отбелязва 115 години от рождението на големия бас Михаил Попов
Плевенска филхармония отбелязва 115 години от рождението на големия бас Михаил Попов / archive.dariknews

Поредният концерт на Плевенска филхармония е посветен на 115 години, от рождението на нашия съгражданин - оперния певец проф. Михаил Попов.

В програмата са включени изпълнения на арии, дуети и хорове от опери на Белини, Верди, Моцарт, Гуно, Почини и Росини. Солистите Християна Игнатова-сопран, Петя Цонева-мецосопран и Стефан Владимиров-бас са ученици от класа на Мая Попова - дъщеря на големия оперен певец.

Плевенска филхармония отбелязва 115 години от рождението на големия бас Михаил Попов
netinfo

На диригентския пулт ще бъде Деян Павлов. В концерта ще участва и Общински хор "Гена Димитрова" с диригент Анелия Дечева.
Домакин на събитието е отново зала "Емил Димитров" в читалище "Съгласие - 1869" - на 26 ноември от 19:00 часа.

Оперният певец Михаил Попов е наричан първия в редицата от големи български баси. Роденият в Плевен през 1899 година певец е първият изпълнител на голяма част от песните на Панчо Владигеров, като двамата изнасят много камерни концерти у нас и в чужбина - Попов пее, а Владигеров акомпанира на пиано.

Плевенска филхармония отбелязва 115 години от рождението на големия бас Михаил Попов
netinfo

Михаил Попов дебютира на сцената на Софийската опера през 1927 г. в ролята на Мефистофел от „Фауст". Следват Лотарио от „Миньон", Пимен и Борис Годунов от едноименната опера, Иван Сусанин, княз Гремин от „Евгени Онегин", Зарастро от „Вълшебната флейта", Галицки от „Княз Игор", Филип от „Дон Карлос" и много други.

Това е истинският белкантов и руският широкомащабен оперен репертоар, твърди Найденов. Със същото певческо и артистично майсторство Михаил Попов изпълнява Вагнеровите Даланд от „Летящият холандец" и Херман от „Танхойзер" и фелдмаршал Кутузов от „ Война и Мир" на Прокофиев. „Той носеше всички качества, за да пресъздаде тази грандиозна от исторически аспект и изключително трудна роля".

Михаил Попов решава първоначално да отдаде живота си на правото. Още като ученик в Плевен обаче се изявява като певец и цигулар в самодейни трупи. Като студент по право Попов вече е хорист на Софийската опера и изпълнител на епизодични роли. След като се дипломира като юрист, започва и систематичното си обучение по пеене при Иван Вульпе, а по-късно и в Неаполитанската консерватория.

Наред с обучението си в Италия, той прави успешни гостувания в различни оперни театри заедно със световни за времето си величия като Бениамино Джили, считан за един от най-големите тенори в историята на музиката, и Тито Скипа, също знаменит тенор от първата половина на ХХ век. със своя изискан вкус и умение и много камерни концерти.

Макар и не много познат в родния си град, Михаил Попов оставя името си сред най-големите баси на ХХ век и първият българин, популяризирал с изпълненията си този мъжки глас. Умира на 78 години в София.