Плевен стана част от Асоциацията на дунавските общини
Плевен стана част от Асоциацията на дунавските общини / archiv.DarikNews

Пламен Стоилов - кмет на Русе и председател на Ацоциацията на дунавските общини сподели пред журналисти, че Плевен, който е една от големите и водещи общини в Северна България, вече е член на асоциацията. Той уточни, че това е станало с решение на Управитрелния съвет и на основание на устава на Асоциацията на дунавските общини.

„Това е изключително важно събитие, защото от всичките до сега 35 общини, членове на асоциацията, до сега само Русе беше община с голям областен град. 
Един от големите проблеми на Северна България е чувствителното изоставане, както в инфраструктурно, така и във всяко едно отношение на развитието на района.
Известно е,че Дунавският регион стои в приоритетите на Европейския съюз, като регион който трябва да се развива.
И затова аз считам, че с влизането на община Плевен в Асоциацията на дунавските общини, ние рязко увеличаваме възможностите за управление на проекти, както и на самата асоциация", заяви Стоилов.

По отношение на бъдещето, Пламен Стоилов каза, че индикациите от ЕС и ЕК говорят, че программният период - „2014 - 2020" ще бъде период, в който Европейският съюз ще отдели значителни средства по транспотен коридор - 7, който е река Дунав.
Той изрази надежда да се постигне една финансова рамка на програмата за предстоящия програмен период- 2014-2020.

Според Пламен Стоилов, Асоциацията на дунавските общини, като едно от най-големите регионални сдружения и всъщност първото регионално сдружение в България, ще може да кандидатства с готовите си идейни проекти и да усвоява европейски средства.

Той посочи, че усилията ще бъдат насочени към проекти, които имат видим ефект за хората, живеещи в тези 36 общини и ще бъдат избягвани всякакви виртуални проекти, които само формално осигуряват средства.

„Искаме промяна и подобряване на условията на живот на хората и едно от най-големите ни богатства, които можем да развиваме, това е туризма.

Имаме уникална природа, уникална река и центрове като Русе и Плевен, подценявани и заобикаляни от туристическите потоци. Ние си искаме мястото на туристическия пазар и да бъдем водещи и искаме Северозапада да се развива поне с темповете на останалата част от страната".

Пламен Стоилов каза, че в момента се възлагат много надежди на периода „2014 - 2020", когато чрез обединяването на усилията на всички общини и с подкрепата на правителството да се постигне основата цел - Дунавският регион да стане един привлекателен район и най-важното - да спре поцеса на изселване на хората.

„За нас е важно да си запазим хората в регионите, да създадем условия за работа, да повишим стандарта и смятаме, при една добра организация на администрацията и добро съгласуване на местните и държавни власти ще успеем да реализираме успешно европейските средства".

Кметът на Плевен проф. Стойков сподели, че при първото му участие на срещата на управителния съвет на Асоциацията на дунавските общини му е направило впечатление обсъждането на проблемите, без намесване на партийни пристрастия. Той акцентира върху идеята да се работи за привличане на средства по европейски проекти.