rostov plener
rostov plener / rostov
На 29 март, четвъртък, от 18:00 часа в конферентната зала на хотел „Ростов” ще  бъде открит пленер – живопис на тема „Православни ценности”, организиран със съдействието на домакина Васил Антонов – народен представител и зам.председател на Комисията по вероизповедания и парламентарна етика в НС и член на Международния секретариат на ИПАП.

Тематичната изложба е посветена на 25-годишния юбилей от създаването на Интерпарламентарната асамблея по Православие (ИПАП) в България и страните членки на организацията, като част от доброволните инициативи за популяризиране на годишнината.

rostov plener
rostov

В рамките на събитието ще бъде открита и новата зала в хотел „Ростов” – „РОС-АРТ”, където ще се проведе вернисажът. В експозицията ще участват 12 художника от цялата страна, с по три платна на тема „Православие”. Ще бъдат показани и няколко творби от колекцията на домакина - на В.Тулешков, Анатолий Станкулов, Роман Кисьов, Георги Божилов – Слона, Деница Гацинска и други.

Вижте, кои са 12-те художници, които се включват в пленера:
  1. Огнян Кузманов – Плевен
Огнян Кузманов е роден на 30 юли 1960 г. в Плевен. Завършва Художествената гимназия в Казанлък. Има участие в повече от 40 изложби. Нестандартен художник, със свободен дух, който винаги е търсил своята изява, плевенчанинът Огнян Кузманов отдавна е прескочил границите на родния си град. Колекции от негови картини са представяни във Франция, Словакия, Сърбия, Чехия, Германия, Норвегия, Швеция, Гърция, Турция, Белгия и САЩ. Много от творбите му са собственост на частни колекционери.
  1. Николай Бузов – Русе
Един от най-добрите български абстракционисти. Николай Бузов не обича да брои изложбите, които е правил. Количеството и качеството не винаги са съизмерими, казва той. И винаги подхожда с уважение към публиката.
Николай Бузов е роден на 23.06.1960 в Горна Оряховица. През 1979 завършва Художествено Училище в Казанлък. От 1990 е член на Съюза на Българските Художници. Съосоновател на арт “Група 83”. Работи в областта на живописта, рисунката и графиката, както и моден дизайн.
Негови картини са притежание на галерии и частни колекции в Австрия, Бълария, Босна и Херцеговина, Германия, Израел, Русия, САЩ, Саудитска Арабия, Холандия, Финландия, Франция.   Живее и работи в Русе, България.
  1. Петър Петров – Стара Загора
Авторът е роден на 24 май 1962 г. в гр. Чирпан. Завършва Художествената гимназия в Казанлък със специалност „Живопис” и през 1982 г. се дипломира във Великотърновски университет – специалност „Скулптура”.

Живее и работи в Стара Загора – преподавател е по живопис в Гимназия „Христо Ботев”. Участва в художествения живот на гр. Стара Загора, експонира свои творби в местни галерии и галерии в страната. Има две самостоятелни изложби в Хасково и Поморие. Основно творческите му търсения са в областта на живописта и скулптурата - работи с материал дърво и камък. 

Картините на Петър Петров се отличават с топъл колорит, много чувствителност и жизнелюбие. Колкото до скулптурите му, наблюдаваме деликатен еротизъм (голите женски тела), чувствен и деликатен подход към материята.
  1. Лора Пармакова – Пловдив
Тя е родена на 23 ноември 1982г. в Пловдив, където живее и работи до ден днешен. Завършила е през 2001 година Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов”, Пловдив, а през 2007-ма завършва магистърска стенен "Скултура" в ателието на проф. Ангел Станев и проф. Станислав Памукчиев в Национална художествена академия, София.
Лора Пармакова е носителка на награда в общоакадемична изложба-конкурс Рсиунка, 110 години Национална Художествена академия, София (2006г.) и награда за млад автор в Годишна изложба на Дружеството на Пловдивските художници през 2008г.
  1. Анна Топалова – Благоевград
Анна Топалова е родена в Кюстендил, живее и работи в Благоевград.
 
Завършила специалност „Изобразително изкуство”. Днес Анна е художник, галерист и председател на Контролния съвет на Сдружение „Македония АРТ” в Благоевград. 
Участва в много пленери у нас и в чужбина, над 10 сборни изложби на български художници, има и две самостоятелни авторски изложби в биографията си на творец. През 2012 г. е наградена от община Благоевград и с грамота „Народен будител”.
 
Любопитен факт е, че Ани е близка родственичка на големия наш художник Никола Мирчев, а в рода й има и други художници. Може би затова за нея изкуството е поприще и повече от професия. Твърди, че то има нужда от повече хора с големи души и работи усилено в тази посока със собствения си пример!
  1. Катя Христова – Казанлък
Родена 1981 г. в Казанлък. Завършила Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий” - Факултет по изобразителни изкуства – специалност Стенопис. Има участие в много национални и международни пленери, биенале на малките форми в Плевен. 2014 г. – Първа награда на Есенен салон Казанлък с „Къщата на песните”
  1. Весела Петрова – Шумен
През 2014 г. защитава магистърска степен във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и е художник-стенописец. В момента е докторант към катедра „Стенопис” на Великотърновския университет. Участвала е в над 60 изложби и пленери в страната и чужбина. Развива своето творчество в области на изкуството като монументалните стенни техники - стъклопис, мозайка и секо, а също така живопис, фотография и графичен дизайн. Член е на Съюза на българските художници.
  1. Велина Сталева – Велико Търново
Родена е в Казанлък, където е завършила Художествена гимназия. След това пристигнала да учи във Факултета по изобразително изкуство във Велико Търново и се влюбила в града. Велина Сталева е завършила вече и магистърската си степен по стенопис. Учила е при доц. Борис Желев и проф. Олег Гочев. В момента е докторант и отново изследва темата за витражното изкуство в България.
Има участие и в мозаечното пано „Слоеве на съзнанието”, което е 25 кв. м и украсява една от стените на Педагогическия факултет на ВТУ. 
Сега мечтае за свое собствено ателие, което да оборудва с всички необходими материали, инструменти, машини и пещи за обработка на стъкло.
  1. Нина Русева – София
Родена на 28 ноември 1977 г. в гр. София. Живее и работи в София. Завършва Средното художествено училище за приложни изкуства в София, специалност „Текстил”. След това завършва НХА в София, специалност „Живопис” в класа на акад. Светлин Русев. Квалификационна степен „Магистър”. Има над 10 самостоятелни изложби и участие в над 20 колективни изложби в страната и чужбина. Има няколко награди за живопис и графика от СБХ.
Член е на СБХ от 2002 г. Нейни картини притежават СГХГ, Европейският парламент и някои частни колекции в България, Франция, Германия, Италия, Испания, Израел, САЩ и Холандия.
  1. Евгени Недев Габрово
Художник работи в сферата на живописта. Роден 03.05.1984 г. в Габрово
Директор, ХГ „Христо Цокев:, Габрово от 2012 г.
Председател на СБХ Габрово от 2016 г.

Самостоятелни изложби:
„Размисли” Галерия Тихото гнездо, ДКИ „Двореца“ Балчик, 2017 г.
„Живопис” Търгу Жиу, Румъния, 2017 г.
„Хоризонти” галерия „Юка”, Варна, 2017 г.
„Извисяване” ХГ „Асен и Илия Пейкови”, Севлиево, 2016 г.

Участие в 9 международни пленера и множество съвместни изложби в страната.
  1. Венета Велева – Добрич
Член на дружеството на художниците в Добрич.
Родена на 28.09.1973 г. в гр. Добрич. Завършва(2003) Художествената академия – София, специалност силикатни форми при проф. Райко Райков.
Работи в областта на арт керамика и стъкло. Участва в международни и регионални изложби и пленери.
  1. Димка Ставрева – Благоевград 
Родом от Хасково, но живее в Благоевград. Завършила е Педагогика на изобразителното изкуство, специалност „Живопис” в Югозападен университет „Неофит Рилски” - Благоевград при професор Игнат Игнатов. В биографията си вече има десетки участия в изложби в страната и чужбина. Награждавана е през 2017 г. в Благоевград за млад автор. Член е на Съюза на българските художници.

rostov plener
rostov