Падане от височина е най-честата причина за тежки трудови злополуки в строителството
Падане от височина е най-честата причина за тежки трудови злополуки в строителството / dariknews.archive

Най-честата причина за тежките трудови злополуки в сектора на строителството в Ловешка област е падането от височина, съобщи Митко Митев, и.д. директор на Дирекция „Инспекция по труда" - Ловеч. По отношение обезопасяването на обектите при работа на височина най-често се използват скелета, които не са обезопасени по надлежния начин, нямат стълби за слизане и качване и се налага работещите да използват за това способи, застрашаващи живота и здравето им.

За първите десет месеца на годината в Ловешка област една трудова злополука е завършила със смъртен случай, съобщи Митев. През септември е починал работник на строителен обект в с. Дерманци именно заради падане от височина.

често нарушение е липсата на подходящо обезопасяване на технологичните отвори - често се използва покритие, което не е достатъчно здраво и поддава при натиск. Не се отстраняват стърчащите краища на армировката от плочите, които създават предпоставки за тежки наранявания на работещите при спъване и падане. Този риск се засилва заради непочистените от строителни отпадъци площадки и необезопасените кабели на временните инсталации, които създават препятствия по пътя към входовете и изходите.

66 проверки са извършени от Инспекцията по труда на строителни обекти от началото на годината до края на октомври в областта. Установени са 265 нарушения, 191 от които са нарушения на нормите за осигуряване на безопасност и здраве при работа. Издадени са шест акта за спиране на опасни машини и работни места, които пряко застрашават живота на работещите. Установените случаи на работа без трудов договор са два. Съставени са осем акта за нарушения.

Тези данни от контрола показват, че сектор „Строителство" продължава да бъде сред най-рисковите по отношение както на трудовия ревматизъм, така и за проявите на сивата икономика, коментира Митко Митев. Работата без трудов договор лишава работещите от социална защита - право на обезщетение за трудова злополука и професионална болест, на безработица. Те нямат и задължителната застраховка за трудова злополука.

По думите на шефа на Инспекцията по труда въпреки че секторът продължава да бъде сред рисковите по отношение на безопасността на труда, като цяло през последните години се наблюдава трайна тенденция към подобряване условията на труд на строителните обекти и усилия на работодателите да изпълняват изискванията на законодателството.