Рязко се е увеличил броят на работещите в сивия сектор
Рязко се е увеличил броят на работещите в сивия сектор / sxc.hu

В последно време се наблюдава рязко увеличение на работещите в сивия сектор без трудови договори, без да плащат осигуровки и данъци. От това реално губят всички както възложителите, защото получават продукт със съмнително качество, държавата, защото не реализира необходимите приходи и самите работещи, защото често не им се плаща.

Тревожната констатация е на председателя на Клуба на работодателя Димитър Янков по време на редовното заседание на организацията. На него присъства и Ленка Желязкова - началник отдел „Безопасност на труда" в Дирекция Инспекция по труда Стара Загора, според която към настоящия момент и със сега действащите закони, трудно бихме се справили, особено що се касае до така наречения стопански начин на строителство. Би трябвало да се изисква и Регистрационен режим на гражданските договори, за да могат и те да бъдат проверявани, добави тя.

Желязкова се ангажира да изготви списък с предложения за законодателни промени в тази насока, които Клубът на работодателя да представи на депутатите, избрани от региона, за да бъдат внесени за разглеждане в Парламента.