Обвиняемите за измамите на изборите в Бохот се признаха за виновни
Обвиняемите за измамите на изборите в Бохот се признаха за виновни / dariknews.bg

Обвиняемите по делото за подмяна на вота в Бохот - Иванка Ангелова и Лилка Хинова, се признаха за виновни. Сензационното признание беше направено пред Районен съд - Плевен. Делото беше гледано по съкратената процедура, в резултат на което отпадна нуждата от разпит на свидетели и представяне на записа от охранителната видеокамера.
Заради чистото им съдебно минало и факта, че сами се признават за виновни, съдът наложи на Ангелова и Хинова административни наказания - глоба от по 1000 лева на всяка.

Повдигнатите обвинения срещу Иванка Ангелова и Лилка Хинова бяха по чл. 169 от НК, който предвижда до 2 години лишаване от свобода. Съгласно чл.78 от НК обаче, когато едно лице не е осъждано за престъпление от общ характер, както и за престъплението, за което е обвинено, се предвиждат до 3 години лишаване от свобода, ако е умишлено, и до 5 години при непредпазливо деяние. При констатирана вина, лицето се освобождава от наказателна отговорност и му се налага административно наказание.
Глобата е в размер от 1000 до 5 000 лева, по преценка на съда. В случая наложената санкция е в размер на 1000 лева за всяка една от двете.

Запис на охранителна камера в училищната сграда, където се помещаваше въпросната 201 СИК, разкри манипулациите извършени на втория тур на изборите в село Бохот. Илиана Иванова - застъпник на загубилия изборите за кмет в община Плевен Найден Зеленогорски разкри измамите. Тя първа забелязва как двама от членовете на секционната избирателна комисия в селото подменят бюлетини.

Иванка Ангелова и Лилка Хинова, са от квотата на Политическа партия ГЕРБ. В деня на балотажа, едната е подавала бюлетините, а другата слагала печатите. Подмяната ставала под масата, като оригиналните бюлетини, попълнени от избирателите, Ангелова криела в джобовете и чорапите си.

Заради манипулациите на изборите в Бохот миналата година, Найден Зеленогорски поиска касиране на вота в цялата община, а прокуратурата образува досъдебно производство. Първоначално делото се водеше срещу неизвестен извършител, а след това дойдоха и конкретните обвинения срещу Ангелова и Хинова.

С разпореждане на главния прокурор, случаят бе прехвърлен от плевенската прокуратура в габровската, с цел да се избегне елемент на съпристрастност.
След месеци се оказа, че обвинителният акт е бил внесен в съда, като първото и единствено заседание по делото се състоя на 25 април.

Решението на Районния съд в Плевен, може да бъде обжалвано или протестирано в Окръжния съд в предвидения от закона двуседмичен срок.