mitropolit
mitropolit / dariknews.archive
На 23-ти февруари по покана на председателя на ПП АБВ Румен Петков, на посещение в Плевен беше Тихон Владимирски - митрополит на Владимирская област - Русия. Част от програмата по време на визитата на Тихон Владимирски беше посещение на Панорама „Плевенска епопея-1877 г.“.

mitropolit
dariknews.archive

„Особено се радваме, че в епархията ни сега се възражда духовния живот, което е най-важното за народа и имаме много храмове и манастири. Честваме много празници, посветени на различни събития. Едно от най-ярките е отбелязването на деня на Кирил и Методий, първоучители славянски, този ден наричаме посветен на славянската писменост и култура. Празника на светите братя сближава нашите народи – руския и българския”.

mitropolit
dariknews.archive

Това каза Тихон Владимирски, който от няколко месеца е митрополит на Владимирска и Суздалска епархия – най-древната епархия в Русия, а преди това в продължение на 23 години е бил начело на Новосибирската епархия. Той подчерта, че е беседвал с много българи, които са посещавали градовете Владимир и Суздал, като отправи покана към теси, които желаят да се запознаят с древните светини на Русия, да посетят двата града и да се запознаят с руския духовен живот.

mitropolit
dariknews.archive

При посещението на в Панорама „Плевенска епопея-1877 г.“, руският архиерей митрополит Тихон получи от Румен Петков, който е бивш кмет на Плевен специалните пощенски плик и картичка, които бяха създадени по повод 140 години от освобождението на Плевен, 110 години от построяването на мавзолея „Св. Георги Победоносец” и 40-годишнината от изграждането на Плевенската панорама.

mitropolit
dariknews.archive

„Ние, плевенчани се гордеем с Мавзолея и Панорамата, защото са два от най-значимите паметници на Руско-турската освободителна за нас война и те са изградени с дарения и спомоществователство, както и с труда на гражданите, което ги прави още по-значими за плевенчани и на българите като цяло“, каза Румен Петков.

mitropolit
dariknews.archive

При посещението си в Плевен, митрополитът на Владимирская област – Русия се срещна с Плевенския митрополит Игнатий и с кмета на Плевен Георг Спартански, след което посети и Мавзолей-параклис „Свети Георги Победоносец и Музей „Александър II-ри Освободител“.

mitropolit
dariknews.archive

mitropolit
dariknews.archive