arheolozi
arheolozi / dariknews.archive
На 13 февруари в Регионалния исторически музей в Плевен беше открита фото изложбата "Археологическо лято - 2017", показваща резултатите от археологическите разкопки на музея проведени през миналото лято. 

arheolozi
dariknews.archive

Изложбата включва табла със снимки от теренни проучвания, които представят извършените разкопки при с. Рибен, общ. Долна Митрополия; Улпия Ескус в с. Гиген, общ. Гулянци; Димум в гр. Белене, както и обекти извън Плевенска област като Керамичния център в гр. Павликени, Хълма Трапезица във гр. Велико Търново, с. Дамяница, общ. Сандански и „Калето“ в гр. Монтана.

arheolozi
dariknews.archive

Директорът на Регионалния исторически музей в Плевен Володя Попов,който е участвал в разкопките като научен консултант обясни, че археологическите проучвания през 2017-та година са били насочени към определен археологически период с акцент върху античността, като в обектите „Ад Путеа“ в село Рибен, „Димум“ в Белене и „Улпия Ескус“ в село Гиген, които са свързани с римската култура на територията на Долния Дунав, се е работело особено интензивно.

arheolozi
dariknews.archive

„В „Улпия Ескус“ и „Димум“ се стигна до основни – първи хоризонти на строителство, в които материалите са уникални, защото са свързани с най-ранните периоди на присъствие тук, като това е и периода на зенита на римската цивилизация“, каза Володя Попов.
Той добави, че в село Рибен пък е открито много силно средновековно присъствие от 14-ти век, което показва, че след отминаването на процесите по създаването на Българската държава и византийското владичество, вече има един утвърден мирен живот и то главно в периода на цар Иван Александър и на Шишмановци по-късно – до падането на България под Турско робство.

arheolozi
dariknews.archive

Археологът Венко Иванов обясни, че при археологическите разкопки през изминалата 2017-та година в района на село Рибен са намерени две битови пещи с 13 средновековни съда от времето на Второто българско царство.
„Находката е интересна, защото до преди това нямахме информация, мястото да е било обитавано в тези времена“, обясни археологът.
В Белене екипът от археолози е попаднал на сграда, която е от първия период на обитаване на крепостта „Димум“ – от 1-ви век след Христа, като там предстои да продължат проучванията.

arheolozi
dariknews.archive

Венко Иванов каза още, че по отношение на проучванията при „Улпия Ескус“ от миналата година, има доста интересни находки, но тъй като предстоят археологическите отчети, специалистите са решили резултатите да бъдат поднесени след това, като изненада - не толкова за широката общественост, колкото за научните среди.

arheolozi
dariknews.archive