Безплатни гастроентерологични прегледи провеждат в МБАЛСв. Панталеймон
Безплатни гастроентерологични прегледи провеждат в МБАЛСв. Панталеймон / dariknews

От 2004 г. Световната здравна организация ежегодно чества 29 май като Световен ден на здравето на храносмилателната система. Това събитие привлича вниманието на световната медицинска общност и обществеността върху проблемите на храносмилателната система и необходимите мерки за поддържане на нейното здраве.

Световната организация по гастроентерология е създадена на 29 май 1958 г. В нея са включени 103 асоциации, а членовете й наброяват повече от 50 000 гастроентеролози по целия свят. Основна цел на тази организация е да допринесе към развитието на гастроентерологията в световен мащаб.

Всяка година Световният ден на храносмилателната система е посветен на специфичен проблем. Мотото на тазгодишния Световен ден е: „Чревните бактерии- значение за здраве и болест". Българското дружество по гастроентерология също отбелязва този ден. В него се включиха и гастроентеролозите от МБАЛ "Св. Панталеймон-Плевен"ООД, където работят подготвени специалисти с богат опит.

На 29 май 2014 г. трима гастроентеролози от МБАЛ"Св. Панталеймон" - Плевен ще извършат безплатни прегледи и без направление от личен лекар във времето от 8:00 до 14:00 часа. Прегледът включва основен преглед и се издава амбулаторен лист. При установяване на здравословен проблем пациентът ще се насочва за по-нататъшно лечение. Записването става на тел. 064 / 67 20 20.

Обърнахме се с няколко въпроса към д-р Петков, д-р Тотев и д-р Рангелов, специалисти в същата болница, които по случай Световния ден на храносмилателната система ще преглеждат безплатно.

От какво най-често се оплакват пациентите?
Много широк е спектърът на заболяванията, които са обект на гастроентерологията. Трудно е да се обобщи, тъй като оплакванията на пациентите са свързани с различни органи на храносмилателната система, което създава специфичност и многообразие в изявата на субективните оплаквания. Също така не може да се каже дали се увеличават стомашно-чревните оплаквания напоследък. При някои има известна сезонност - пролетно-есенна, свързана с промяна на вида на приеманата храна. Приемът на прекомерни количества храна или прекалено мазни храни също изострят страданията на пациента.

Мотото на тазгодишния Световен ден на здравословната храна е „Чревните бактерии - значение за здраве и болест". Как бихте го коментирали?
През последните години различни фармацевтични фирми произвеждат пробиотични и синбиотични препарати, предназначени за въздействие върху чревните микроорганизми, които позволяват да се поддържа баланс на микрофлората в дебелото черво, като се осигурява добро здраве и качество на живот. През последните години здравеопазването отделя сериозно внимание на пробиотиците и синбиотиците като лечебни и профилактични средства в борбата с множество заболявания. Нормализирането на чревната микрофлора спомага за подобряване на здравния статус и на други органи и системи.
Дисбалансът на чревните бактерии води до сериозни оплаквания- подуване, болки, тежест, дискомфорт и др. и кара пациентите да търсят лекарска помощ.

Разкажете повече за апаратурата, която използвате за диагностициране на заболяванията на пациентите.
В ежедневната практика се използва видеоендоскопска техника за изследване на храносмилателния тракт. Тук е важно да се отбележи, че в „МБАЛ Св. Панталеймон-гр. Плевен" ООД ендоскопските изследвания на храносмилателната система са рутинни процедури и се провеждат под обща анестезия. Това е много щадящо и пациентите не изпитват страх да се изследват навреме. Ендоскопските изследвания на храносмилателната система с обща анестезия са безболезнени и позволяват максимален обем на диагностика. Важно е да се знае, че пациентите не доплащат за процедурата.
Модерна ехографска апаратура, с възможност за доплерово изследване, се използва за изследване на коремните органи - черен дроб, слезка, панкреас, жлъчка, далак. Методът е напълно безвреден за пациента, без никакви рискове. Доплеровото изследване позволява преценка на кръвотока в коремните кръвоносни съдове в норма и патология.

Какво бихте посъветвали хората, които искат да избегнат проблеми със стомашно-чревния тракт?
Единственият съвет е:
Избягвайте самолечението!
Напоследък на рекламния пазар се появяват множество реклами на нестероидни противовъзпалителни, обезболяващи и понижаващи температурата средства, безконтролния прием на които оказва отрицателен ефект върху стомаха. Приемът на тези противовъзпалителни препарати е свързано с увреждане на лигавицата на стомаха и при някои хора може да предизвика язва. Голяма част от кръвоизливите на стомаха са резултат от самоволно и безконтролно използване на такива лекарства, приемани без консултация с личния лекар. Прави впечатление, че в рекламите тези средства се препоръчват за употреба и при деца, което е много опасно.

Какви съвети за правилно хранене бихте дали на пациентите, за да изградят добри хранителни навици?
Храната е основен фактор за правилното развитие на човешкия организъм. Енергийният баланс се регулира чрез хранителен режим. Най-рационалното хранене е 4-5 кратното хранене в деня. Чрез храненето се регулират и лекуват и редица заболявания и състояния, които изискват специален хранителен режим или т.н. лечебно хранене. Лечебното хранене трябва да бъде изготвено в индивидуален план от специалист. Диетата е лечебно хранене и е предназначено за хора с определен вид заболяване. Съществуват 15 най-често използвани в медицинската практика диети, чрез които значително могат да се облекчат страданията и да са от полза при приготвяне на храна в ежедневната практика. Важно е да се знае, че енергийните нужди на организма са от 180 до 5000 калории дневно, като тяхното съотношение се определя от възрастта, пола, характера на труда, състоянието на организма и др. Определяща за лечебното хранене е технологията за приготвяне на храната. При ежедневното приготвяне на храна ястията също е добре да се приготвят чрез варене, варене на пара, задушаване, печене на скара, като се избягват пържените и панираните храни. При определени състояния е добре да се ограничат мазните храни, солта и храните, които дразнят лигавицата на стомаха, но това се определя след консултация със специалист в зависимост от оплакванията.