Актуализацията на бюджета ще ограничи перспективата пред Общината, според БСП
Актуализацията на бюджета ще ограничи перспективата пред Общината, според БСП / снимка: Dariknews.bg

Тотално сбърканата финансова политика на националното управление налага актуализацията на бюджетите на общините в страната. Това мнение изрази председателят на групата на БСП в Общински съвет Плевен Любомир Петков. Според него, за малките общини това ще е убийствено, за част от средните - също, а за големите общини, каквато е и Плевен, това ще ограничи перспективата пред тях.

Актуализацията на бюджета, която ще бъде гласувана утре от местния парламент, е козметична корекция в два данъка, обяви Петков. По думите му, управленската практика в Плевен е ако нещо не е наложително, то да не се прави. Това е комбинирано с характерното безхаберие по отношение на финансовата политика на общината. Така в края на годината в бюджета на Общината ще влязат с около 2 млн. лв. по-малко от планираните средства от местни дейности.

"Сигурно това ще бъде обяснено със световната икономическа криза, с някакви исторически вини, с неща, свързани с развитието на българските общини от миналия век. Със сигурност няма да бъде свързано с безхаберната политика на този управленски екип на община Плевен по отношение на събирането на приходи", каза Петков. Според него, другата страна на въпроса е, че на практика реални антикризисни мерки в община Плевен няма, освен промяната в два данъка. "Няма да коментирам идеите, че поради по-малкото приходи всички общински служители ще трябва да излизат по 5 дни неплатен отпуск месечно. Това е някакъв вид комсомолска мярка, това действие показва, че управленският екип на общината вече 3 мандата няма воля, а и потенциал, да реализира реформа в местната администрация", беше категоричен Любомир Петков.

Орязването на бюджета на Община Плевен ще засегне всички социални разходи. По думите на Петков, това ще доведе до оставане на кухи институции и звена, които са в режим на оцеляване и вегетация.