boris petkov
boris petkov / dariknews.archive
В пресклуба на БТА в Плевен Борис Петков – директор на Инспекция по труда-Плевен отчете дейността на инспекцията за изминалите 7 месеца от настоящата 2019-та година.
Извършените проверки за периода са 666 като при тях са с констатирани 2776 нарушения. Те са в две основни направления - осигуряване на безопасни  условия на труд и трудови правоотношения, при която в инспекцията се отбелязва известен спад.
Шефът на Инспекцията по труда отбеляза, че напоследък е засилена дейността по контрола на безопасността на труда, което е и причина за намаляването на нарушенията.
43-ма са констатираните работещи без трудови договори за последните 7 месеца. Те са най-вече в сферата на строителството, където поради участие на подизпълнители се наемат по места хора без договори. В Дирекцията имат сведения за строителните обекти и на тази база се извършват проверките, уточни Борис Петков.
Има ръст на разрешенията за работа за непълнолетни. Те са общо 66 и се издават само за обекти, намиращи се на територията на област Плевен.
184 са сигналите за нарушаване на трудовото законодателство, което прави 24 на месец. Сигналите са най-вече за неизплатени хонорари, като напоследък има ръст в сигналите от международни шофьори, сред които е например сключването на трудов договор на минимална работна заплата. В тази сфера интересен казус е това, за каква – българска, немска или австрийска заплата например трябва да работи шофьорът. Това са случаи на уговорки на 4 очи, които няма как да бъдат разрешавани. Затова единственият начин е договорът, отбеляза Борис Петков.
Горещините са важен фактор в работната среда и според нормативната уредба, температурата не може да е над 25 до 28 градуса в работното помещение. Има специфични случаи обаче, където се работи с пещи и горелки, към които има климатизирани помещения, в които работниците могат да се разхладят.  
Борис Петков даде и пример с шивашките фирми, където в помешенията за гладене, в които се отделя голямо количество топлина, през летните месеци се допуска температурата да достига 31 – до 33 градуса. Само три са сигналите това лято за повишена тенпература в работни помещения, на които Инспекцията по труда е реагирала и работодателите са взели необходимите мерки.
Директорът на инспекцията Петков поясни, че в закритите помещения с повишена температура се прилагат технически мерки като климатизиране, докато при работа, която се извършва на открито се прилагат организационни мерки като изместване на работното време в по-ранните часове на денонощието.