/ iStock/Getty Images
От няколко месеца зоопаркът в Кюстендил не работи. Животните, около 20 вида и над 50 броя, продължават да се издържат от Общината в Кюстендил, но в него не се допускат посетители от юни.

Причината е липсата на лиценз, какъвто зоопаркът няма от години, признаха от ръководството му. Зоокътът е строен през 1962 г. и доскоро беше една от атракциите на Кюстендил, разположен сред букови и борови дървета в лесопарк "Хисарлъка", над града.

От Общината в Кюстендил, която стопанисва зоологическата градина от средата на 2009 година, посочиха, че причината за затварянето й за неопределено време, е необходимостта от ремонт и намирането на инвеститор, който да извърши необходимите дейности.

От там съобщиха още, че животните няма да бъдат премествани до изпълнението на новия проект. Пари засега за него обаче няма. "Изготвен е напълно нов технически проект, а изпълнението му би струвало 3,2 млн. лв. Той включва всичко - складови помещения, нови клетки", каза управителят на зоопарка Петър Велков.

Той уточни, че неговата работа е да има храна и чисти клетки за животните и гарантира, че това е направено. Напрежението около кюстендилския зоопарк е от години. Неправителствени организации твърдят, че животните са оставени да преживяват в условия, които не са подходящи за тях, недохранени са и са необгрижвани от лекар.

"Скъсаха ни от проверки", разказа управителят на зоопарка Петър Велков, който го управлява от 13 години. Във връзка със сигналите на природозащитници, в зоопарка в Кюстендил бяха направени серия инспекции, но нарушения не бяха установени.

Създадоха група "Да спасим зоопарка в Кюстендил"

Паркът беше проверяван и от прокуратурата, а проверката завърши без данни за нередности. Проверката беше направена по реда на надзора за законност, по повод информация, изнесена в медия, относно състоянието на зоопарка и в частност физическото състояние на отглежданите в него животни.

В хода й е било изяснявано спазват ли се разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие и приетата в съответствие с него наредба за минималните изисквания и условия за отглеждане на животни в зоологически градини и центрове за отглеждане и размножаване на защитени видове животни, както и изисквания, при които следва да се отглеждат
животните в зоологическите градини. В проверката са участвали и служители на РИОСВ.

"Животните са в перфектно състояние", гарантира д-р Йордан Златанов - ветеринар, който обслужва животните в парка. "Те нямат нищо общо с това, което се показва в социалните мрежи. Всички животни са задоволени с храна, персоналът е отговорен.

Никой не може да ме убеди, че тези животни на друго място ще се чувстват по-добре", казва д-р Златанов, който е категоричен, че показваните често в социалните мрежи животни, в недобро здравословно състояние, са манипулирани и не са от парка в Кюстендил.

"Аз съм на разположение по всяко време. Това, което правя най-често е профилактика. Болни животни не сме имали. Имаше един проблем с кончето, след като посетители го бяха нахранили с чипс и получи колики, но го излекувахме.

От време на време се получават проблеми, защото гостите хранят животните с неща, с които не трябва", посочи лекарят. Той допълни, че обезпаразитяване се прави редовно и се води регистър, както за него, така и за ваксинирането.

Природозащитници твърдят, че най-тежко е състоянието на лъва Шака, за който се твърди, че има рани по тялото и не е обгрижван от лекар. "Това животно е на възраст над 20 години, а в природата те живят около 13 Ако наистина, както твърдят природозащитни организации, това животно страда, то няма да живее толкова години", посочи д-р Златанов.

Той разказа, че през миналата година имало проблеми с израстване на ноктите и забиването им във възглавничките на лапите, но лъвът бил приспан, ноктите - изрязани и изпилени, а след обработка на раната животното било инжектирано с антибиотик, витамини и общоукрепващи препарати.

Местни хора обвиняват общината, че в момента животните в зоопарка са като частно нейно стопанство. "И преди беше така. Нямаме никакви приходи. Няма осиновители на животните в момента", разказа Петър Велков.

Той припомни, че за посещението на зоопарка в Кюстендил не се е плащала такса, а всеки посетител е можел самостоятелно да реши дали да остави нещо в касичка, на входа му.

"Никога не е имало нито платен вход, нито работно време. В момента животните са много по-добре, отколкото когато имаше посетители, защото повечето са недобросъвестни. При маймуните редовно имаше фасове, детски играчки, солети. Често се налагаше докторът от понеделник до сряда да лекува животните, след масовото посещение в събота и неделя", разказа още Велков.

Издръжката за храна на животните месечно е около 3 хиляди лева. За тях и сега се грижат трима души на трудов договор и още няколко души по програми за заетост, които отговарят за чистотата около клетките.

"Това, че клетките са грозни и не изглеждат добре, не значи че не са готови за зимни условия. Всички животни са подсигурени за предстоящата зима", категоричен е Велков.

Проверка на БТА показа, че зоопаркът е регистриран като животновъден обект, но няма лиценз като зоопарк и в последните няколко години е работел незаконно.
"Клетките отговярят по изисквания за лиценз. Единственото, което не сме сторили, съгласно изискванията, е да направим амбулатория и да наемем за постоянно един човек - биолог или зоолог", разказа Велков.

Той призна, че паркът е работел незаконно, но посочи, че регистрацията за животновъден обект не може да му се отнеме. "Зоопаркът е място, където се отглеждат животни за показване пред хора и събиране на средства, а животновъдният обект е място, където се отглеждат животни, без да бъдат събирани такси за показването им", обясни Велков.

Според разпоредбите обаче, в животновъден обект, каквато е регистрацията му, лъв не може да бъде отглеждан. "Има противоречение със закона. Затова е по-добре да си изпълним проекта и да заработим начисто", споделят от парка.

Отскоро целият зоопарк, общо около 20 дка, е изцяло собственост на общината, тъй като доскоро имало неуредици и относно собствеността на терена. 
БТА