/ ДГ Мечта
Пролетно развлечение, посветено на приятелството, в чест на международния ден на ромите – 8 април, имаше за децата от ДГ „Мечта” и група „Мак” на ДГ „Славейче”. Български и ромски деца от ателиетата „Ритъм”, „Щурче”, „Петрушки” и „Български език” участваха в празничната програма. Малчуганите представиха откъси от драматизации на любими приказки и фолклора на двата етноса – български и ромски. Те впечатлиха гостите със своя талант и сценично присъствие.

пролетно развлечение в чест на международния ден на ромите  осми април
ДГ Мечта

пролетно развлечение в чест на международния ден на ромите  осми април
ДГ Мечта

Работата с децата е по проект „Заедно под дъгата“, финансиран от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства и е организирана в четири ателиета:

Ателие “Петрушки“, в което деца от двата етноса от ДГ “Мечта“ ще се запознаят с характерни български и ромски традиционни герои.

Ателие “Щурче“, в което децата ще се запознаят с песни от българския и ромски фолклор, както и със съвременни детски песни. Работата в ателието ще стимулира развитието на музикалните способности у децата, както и съхраняване на културната идентичност на двата етноса.

Ателие “Ритъм“, в което децата ще разучат традиционни български и ромски танци. Работата в ателието ще спомогне за изграждане на двигателна култура у децата, умения за общуване и придобиване на поведенчески стратегии и етническа толерантност.

Ателие “Български език“. Всички деца, участващи в него са от ромски произход. Целта на работата в ателието е намаляване стреса и осигуряване на плавен преход от майчиния към овладяване на официалния език.

Децата ще се забавляват отново на 30 май и първи юни, информира директорът на ДГ "Мечта" Анна Ангелова.
 
ДГ Мечта