Отпадъците от черни и цветни метали ще се търгуват при по-строги правила
Отпадъците от черни и цветни метали ще се търгуват при по-строги правила / Дарик Кюстендил

Физически лица няма да могат да продават жп релси и електропроводници, предвиждат предложения за промени в Закона за управление на отпадъците, приети на заседанието на Министерски съвет. Въвежда се пълна забрана физически лица да продават отпадъци от черни и цветни метали, които нямат битов характер.

Търговска дейност с отпадъци от черни и цветни метали ще се извършва само при налични сертификати за произход и сключен писмен договор. Това се отнася до всякакъв вид и размер кабели и електропроводници, елементи от жп вагони и локомотиви, жп релси, осигурителни системи и части към тях, пътни знаци, мантинели, метални капаци от шахти, части от уличното осветление или воднонапоителни системи, както и на метал-съдържащи паметници на културата или части от тях.

Кметът на Община Кюстендил Петър Паунов предложи през септември 2009 година пунктовете за цветни и черни метали да бъдат закрити, провокиран от кражбата на паметника на Владимир Димитров- Майстора в Шишковци. През май 2010 година, той отново поиска подкрепа от правителството за закриване на пунктовете, след кражба на ламарини от черквата "Свето Успение Богородично".

Предвижда се площадките за съхраняване и предварително третиране на отпадъци от метални опаковки, излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, негодни за употреба батерии, акумулатори и МПС да се изнесат от жилищните райони. Те ще бъдат разполагани само на територии, определи с устройствените планове за производствени и складови дейности.

Санкциите за кражба на метали ще увеличават драстично с предлагани промени в Наказателния кодекс. За търговска дейност с метални отпадъци без лиценз или в нарушение на лиценза в момента наказанието е до пет години лишаване от свобода и глоба от 1000 лв. до 20 хил. лв. Предложението е наказанието да стане от една до пет години затвор и глоба от 5000 лв. до 100 000 лв.

Официалната полицейска статистика регистрира взрив на кражбите на черни и цветни метали през последните години.