Областната епизоотична комисия прие мерки за недопускане на Африканската чума по свинете
Областната епизоотична комисия прие мерки за недопускане на Африканската чума по свинете / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Областната епизоотична комисия обсъди мерките за недопускане заболяването Африканска чума по свинете на територията на Кюстендилска област и на страната. Областният управител Иван Каракашки ще издаде заповед, с която ще разпореди на собствениците на свиневъдни обекти да засилят мерките за биосигурност. Забранено е изхранването на животни с хранителни отпадъци. Кметовете на общини трябва със свой заповеди да забранят търговията със свине на нерегламентирани пазари, а такива има в Кюстендил и Дупница коментира д- р Емил Гъгнев, началник на отдел "Здравеопазване" в Областна дирекция по безопасност на храните.

Областната епизоотична комисия прие мерки за недопускане на Африканската чума по свинете
netinfo

Проверки ще се извършват на сметища, паркинги, бензиностанции. Собствениците на паркинги трябва да осигурят разделно събиране на отпадъците и тяхното ежеседмично извозване.ОД МВР и ДАИ- Кюстендил ще проверяват за транспорт на живи животни и продукти от животински произход, като ще се изискват документи за произход и контрол. Регионална дирекция по горите ще координира с ловните дружини следенето на промяна в поведението на дивите свине. Засилен ще бъде контрола и на граничните пунктове Гюешево и Олтоманци.
Ще се проверява за свободно- пасищно отглеждане на свине, което е забранено.Проверки ще се направят и на всички сметища, по отношение на тяхното ограждане и недопускане на достъпа на животни и хора.

Областната епизоотична комисия прие мерки за недопускане на Африканската чума по свинете
netinfo

Инспекторите от отдел "Контрол на храните" ще следят за обезвреждането на кухненските и хранителни отпадъци, и опаковки от хотели, ресторанти и др. В обектите за търговия и производство на храни ще се следи за наличието на суровини и храни, с произход от инфекциозната зона в Литва.
Човекът не боледува от заболяването Африканска чума по свинете.
"Не искам да се подценява опасността, защото заболяването ликвидира в Литва целия отрасъл- свиневъдство. Руската федерация от години не може да се справи с ликвидирането на огнищата на нейна територия. България има забрана за износ на свинско месо от 2008 година, когато бе открита Класическа чума по свинете в Трекляно", коментира директорът на ОДБХ- Кюстендил д- р Първан Дангов.

На територията на ЕС, заболяването е регистрирано първо в Литва, през януари, а след това и в Полша, през февруари. От години огнища, постоянна има и на остров Сардиния.

Областната епизоотична комисия прие мерки за недопускане на Африканската чума по свинете
netinfo

Участие в Областната епизоотична комисия взеха директорите на ОД МВР- комисар Елиян Стамболийски, на РЗИ- д- р Христо Кознички, на РДГ- Васил Пуров, на ДАИ- Росен Димитров, на Областна дирекция "Земеделие"- Йордан Домозетов, експерти от ОДБХ, РИОСВ, Областно пътно управление, ОУ ПБЗН.