/ Министерски съвет
Кметът на кюстендилското село Горна Гращица, Румен Чучков участва в среща с министър-председателя Бойко Борисов, като един от петимата представители на Националното сдружение на кметовете на кметства в България.

Кметовете настояха за промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, с които да бъде осигурен бюджет от 5- 10 000 лв. за всяко кметство, както и да бъдат дадени контролни функции на кметовете при извършване на ремонти в техните населени места.

Националното сдружение на кметовете на кметства настоява и да се върне стария праг, от 100 жители, за избор на кмет на населено място. В момента, законът предвижда директен избор на кмет на дадено село от населението да има при най-малко 300 жители.

Така в община Кюстендил, кметовете на кметства биха намалели от 28 на 13-14, останалите по малки села ще имат кметски наместници, които назначава кмета на общината.

Кметът на кюстендилското село Горна Гращица, Румен Чучков участва в среща с министър- председателя Бойко Борисов
Министерски съвет
 

“Доволни сме, защото най- после се срещнахме с премиера Борисов, след едногодишни срещи с парламентарните сили, без резултат. Той буквално се разпореди, до 1 седмица да бъдат подготвени промени в закона за местната власт.

Ако кметовете на малките населени места имаме минимални бюджети, ще можем да реагираме за дейности от първа необходимост, за косене на площадки, за почистване на тротоари и други. 

Ние сме сами в населеното място и сме главното действащо лице, което може да наблюдава и извършвани ремонти в селото, възложени от общината”, коментира пред Дарик кметът на кюстендилското село Горна Гращица, Румен Чучков.
Дарик- Кюстендил