Кюстендил
Кюстендил
Изложба с оръжейни експонати от времето на Освобождението на България, както и клетва на участниците на местната структура на дружество Традиция се проведе в Кюстендил. Поводът е 142 години от Освобождението на града. В изложбата на оръжейни експонати от Освобождението, която бе показана в Кюстендил бяха показани пушки, револвери и саби, използвани от руските, турските
войски и Опълчението. Можеше да се видят пушки Бердана и револвери Смит и Уесън. Колекцията, която успяха да видят кюстендилци е частна на Петър Димитров и е била събирана 30 години.

Кюстендил


 „Като модели имат различни ТТ данни, различни калибри. Големите калибри са по не надеждни. От близко разстояние могат да поразяват цели. За това обикновено руската армия е въоръжавала българското опълчение с такава пушка, което известно у нас като Крънка. Тя е голям калибър 15-24. Не може да поразява по- големи цели от разстояние 400 крачки, докато руската армия е въоръжена със съвременната за времето си Бердана,
която е два пъти по- далекобойна“, заяви Петър Димитров. 

Кюстендил


На срещата в Кюстендил можеше да се види и копие на Самарското знаме. На клетвата, която се целуваше знамето бяха представители на клуб Традиция от София, Радомир и Благоевград.

Кюстендил


„Самарското знаме остава до 1910 г. в Радомир, след това е иззето от Министерството на войната и на полка в Радомир е връчено бойно знаме, а Самарското знаме остава като музеен експонат. В Кюстендил е била дислоцирана 2- ра Опълченска дружина, но тя е нямала знаме по време на Освободителната война“, каза Симеон Иванов.

Кюстендил


Амбицията на членовете и ръководството на дружество Традиция е да привлекат и млади хора
към тяхната кауза.


„Сега участват само бивши военнослужещи, а нашата цел е да привлечем млади хора- момчета, дори и момичета“, каза председателят на читалище "Владимир Заимов" Йордан Костадинов.

Кюстендил


Членовете на Традиция искат да започнат да правят възстановки на различни събития, но за целта им трябват средства за оръжие и униформи.