Доброволните отряди не са готови за действие. Община Кюстендил дава добър пример
Доброволните отряди не са готови за действие. Община Кюстендил дава добър пример / Дарик- Кюстендил, архив

78 души са се включили в доброволните отряди в общините от областта. Най- голям е отряда в Кюстендил- от 46 души, в Дупница са записани- 9, Рила- 5, Кочериново- 4, Бобов дол- 6, Невестино- 3, Трекляно- 5 души. В две общини- Сапарева баня и Бобошево няма създадени доброволни отряди, въпреки че там населението участва активно при гасенето на пожари и проблема е по- скоро административен, коментира областният управител Иван Каракашки.
Само една община от областта- Кочериново е получила финансиране за доброволците си. По закон се полагат по 1 000 лв. за екипировка.
"Проблем се оказва, че болниците и Спешен център искат плащане за обучението по първа медицинска помощ. Областно управление пожарна безопасност и защита на населението провежда обученията безплатно. Ако доброволците не са преминали необходимите обучения те не могат да се включват в спасителни акции", коментира Иван Каракашки. Областният управител ще информира за трудностите министъра на финансите. Комисар Гроздан Христов е присъствал на специална среща по темата в Бобов дол, с представители на общините.
Като положителен е изтъкнат примера на община Кюстендил, където Общинският съвет гласува преференции за членовете на доброволния отряд, които не плащат такса смет, получават безплатно дърва за огрев и др. Пример, който може да се използва и от другите общини, заключи областният управител.