/ netinfo
5 деца от ОДЗ „Славейче"- Кюстендил, участвали в конкурс за рисунка миналата година, получиха грамоти в академичния параклис „Св. Климент Охридски“ в Богословския факултет. Западно- Средноевропейският митрополит Антоний  раздаде отличията на участниците в конкурса за детска рисунка "Бъди творец", организиран от Българската православна църковна община „Св. Кирил и Методий“ в Хамбург, Германия.

Творческият конкурс се провежда вече четири поредни години с благословението на епархийския митрополит, като през 2017 г. децата работиха по темата „В царството Божие“. Голяма радост за хамбургската енория е, че все повече деца, живеещи в България, изпращат своите творби в северногерманския град.

Българската православна църковна община Св Кирил и Методий в Хамбург
netinfo

Журито, оглавено от митрополит Антоний и Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, отново беше изправено пред нелеката задача да избере 12-те най-добри рисунки, които да влязат в православния църковен календар за 2018 г., който общината издава.

В конкурса тази година са взели участие над 100 деца от България, сред тях и децата от Кюстендил,изучавали религия в детската градина и вече първокласници.

„От 4 години нашата енория прави тази инициатива в Германия, тя се разрастна и ето че стигна до Кюстендил.Идеята беше първоначално да мотивираме децата от енорията в Хамбург да си представят какъв храм искат да имат там, от 10 години насам ние ползваме храмовете на протестанските общности, които наемаме и наша мечта е да се организираме и да имаме храм, в който постоянно да извършваме богослуженията си.Доста деца от България пратиха рисунки, които участваха в няколко изложби, затова решихме да им направим празник и в България”, заяви за Дарик свещник Кръстин Апостолов от Хамбург.

Тай похвали инициативата на община Кюстендил децата от най- ранна детска възраст да изучават религия.

„Първо това е въпрос на елементарна обща култура,граничи с неграмотност факта, че ние не познаваме собствената си вяра. Разбира се, за душата на детето е изключително важно да познава основните християнски принципи, които правят живота на човек много по- лесен.

Защото добрият християнин е и добър съпруг или съпруга,добър приятел, добър работник, добър ученик, тъй като основният принцип на християнството е да се обичаме едни други и да обичаме Бог. Много се радвам, че в детските градини в Кюстендил в часовете по религия децата изучават това”, каза още свещник Кръстин Апостолов.
 
Дарик- Кюстендил