/ ThinkStock/Getty Images
Първата по рода си пътуваща изложба “Свидетели: Памет за концлагера “Белене”, посветена на жертвите на най-големия лагер за политически затворници на тоталитарния режим в България, ще покаже днес Регионалния исторически музей в Хасково.

Откриват изложба в Областна администрация-Хасково

Изложбата е инициатива на фондациите „Остров Белене”, „Истина и памет” и Културен център “Евгений Босилков-Белене”. Официалното откриване е от 16 часа, като след това е предвидена кръгла маса на същата тема.

Изложбата включва 20 пана, които чрез свидетелства на оцелели показват хронологично живота в концлагера. Експозицията показва как е създаден концлагерът на остров Персин.

Бившите затворници- хора от различни слоеве на обществото, разказват за робския труд, на който са били подложени, побоищата и карцера, в който са изтърпявали наказания, бита и условия на живот, оскъдните дажби на храна и глада.

Показват социалистически кът в хасковския музей

Акцентът на изложбата е върху съдбите на жертвите и техните спомени, като организаторите подчертават, че се разграничават остро от всякакви политически асоциации.

От РИМ-Хасково и до днес проучват колко точно са били изпратените в трудови лагери от региона. Потвърдени са имената на 85 души, като в голямата си част те са земеделци, информира уредникът „Най-нова история” д-р Веселина Узунова.

След 75 години Сара Бенбасат е очарована от Хасково

"Според архивите, Хасково е на трето място в страната, след София и Варна, по брой семейства, изселени принудително. Данните на музея сочат, че в Северна България са били интернирани 6000 семейства, като имотите им са заграбени, а там са настанявани в ТКЗС-та, горски стопанства и дори кокошарници", разказва още д-р Узунова