Унищожиха едни цигари, хванаха други
Унищожиха едни цигари, хванаха други / netinfo

Над 900 000 къса контрабандни цигари и 9,5 кг тютюн бяха унищожени днес под контрола на Митница - Свиленград, съобщиха оттам. За трети път през тази година унищожаването бе извършено чрез механично машинно нарязване на опаковките и съдържащите се в тях цигари.

Част от цигарите са  задържани през 2011 и 2012 година за нарушения на българо-гръцкия пропускателен пункт Капитан Петко войвода. Друга част са иззети при проверки в магазинната мрежа на територията на Хасковска и Кърджалийска област.

От началото на годината досега под контрола на Митница - Свиленград са унищожени над милион и половина къса контрабандни цигари.

Междувременно служителите на пункта Капитан Андреево, съвместно със служители на служба БОП - Хасково, са открили 410 кутии цигари, укрити в резервоара на лек автомобил "Ауди 100". В колата пътували 45-годишна жена и 25-годишният й син, и двамата от Хасково. При извършената проверка на автомобила, работещ с газова уредба, митничарите отбелязват необичайната плътност на резервоара. След демонтаж на задната греда става ясно, че резервоарът на колата е пълен с общо 410 кутии контрабандни цигари, вкарани през специално изработен капак. Пазарната стойност на папиросите е около 2 000 лв., а стойността на неплатения акциз е 1 248 лв. По случая е образувано досъдебно производство по описа на Митница - Свиленград.

От митницата припомнят, че в случаите на контрабанда на тютюневи изделия глобата е 200 до 250 на сто върху продажната им цена. Освен това ако при преминаване през държавната граница се използва превозно или преносно средство, в което е установено наличието на тайник, водачът се глобява с до 1000 лева, а при повторно нарушение превозното средство се отнема в полза на държавата.