Кристина Сидорова
Кристина Сидорова / Народно събрание

„Към днешна дата състоянието на Паметника на свободата изобщо не е добро, по-скоро е тревожно”, алармира народният представител от ПГ на „БСП за България” Кристина Сидорова. По нейните думи прави впечатление, че покрай стълбите има разрушена мазилка, че платната най-отгоре на терасата са описани с изключително цинични надписи и всъщност тази българска светиня не изглежда по начин, по който трябва да изглежда един български паметник. В подкрепа на твърденията си тя предостави на министъра на културата Боил Банов снимков материал от преди около месец, отразяващ нагледно състоянието на културния монумент.

„Паметникът на свободата, издигнат на връх Шипка или връх Свети Никола, както всъщност е името на върха, е израз на най-голяма почит и признателност към загиналите за свободата на България. Монументът е част от паметник музей Шипка, открит през 1934 г. и догодина той ще навърши своята 85 години. Ежедневно през този паметник минават хиляди български и чужди туристи, за да се поклонят пред паметта на загиналите за свободата и да отдадат своята почит“, припомни от парламентарната трибуна Кристина Сидорова.

„Вярвам, че Вие сте добре запознат със състоянието на Паметника на свободата”,  каза още депутатът от левицата и попита какви действия ще предприеме Банов и в какви срокове.

„Знам, че има усилия от страна на ръководството на музея да бъде възстановен паметникът. Но само думи не са удовлетворителни нито за мен, нито за българските граждани, които искат да го видят в блясъка му”, бе позицията на народния представител от Габровски регион.

От думите на Боил Банов стана ясно, че ще бъде изготвен цялостен проект за консервация и реставрация на Паметника на свободата на Шипка, за който той уточни, че е вписан в активите на Националния парк-музей „Шипка – Бузлуджа” и е застрахован. Според министър Банов директорът на музея прави всичко необходимо, а Министерството на културата стриктно наблюдава дейността му, но често процедурите по обществените поръчки водят до забавяне – заради липса на кандидати или обжалване. От отговора на министъра стана ясно, че към днешна дата са изпълнени проекти за видеонаблюдение и е възложена експертиза за актуалното състояние на паметника. Боил Банов посочи още, че са предприети мерки за подготовка на технически паспорт.

„Когато заведеш български или чужди гости и видят, че Паметникът на свободата е  с олющена мазилка и неподдържан, чувството, което изпитва всеки българин, е срам, че българската държава е позволила светинята му да изглежда по този начин. Срамно е  паметникът, където са костите на българските опълченци и руски войни, да бъде в това състояние, да бъде изписан с грозни надписи и да има паднала мазилка. Това не говори добре за българската държава като държава“, изказа възмущението си депутатът от БСП и изрази надежда, че ще се намерят сили, законови начини и средства до 3 март 2019 г. или до 85-тата му годишнина да изглежда както трябва.