Козефермата в село Косарка
Козефермата в село Косарка / Община Дряново
На  десетина километра от Дряново, в подножието на Стара Планина,  е разположено село Косарка. В миналото основен поминък на хората от този край е животновъдството. Няма къща без овце и кози. По това време шеговито наричат козите „кравата“ на бедните. Когато дойдеш в селото, те грабва уникалната красота на природата и фантастичната гледка. Балканът е толкова близо, сякаш можеш да го докоснеш с ръка. Небето е с особен син цвят. Това е едно от най-добрите места в България за развитие на екологично животновъдство.

Двеста и пет кози от една от най-качествените породи - Кафява алпийска коза, населяват новата ферма в Косарка. Първият етап от строителството беше открит тържествено от кмета на Дряново инж. Мирослав Семов и проф. Иван Станков - председател на Националната асоциация на овцевъдите и бивш министър на земеделието.

Инвестираното доверие на чуждестранния партньор е висока оценка за добрата бизнес среда в Дряново
 

Мирослав Семов открива нова производствена сграда
Община Дряново


Козите с родословие пристигнаха от Савоя във френските Алпи. В модерната козеферма ще се отглеждат хиляда млечни кози като основно стадо и 30 в селекционно. Кафявата алпийска коза се характеризира с висока млечна продуктивност, която се движи в границите от 760 до 2000 литра в елитните стада по време на лактация. Финансирането на козефермата за в Косарка е по Програма за развитие на селските райони 2014- 2020 г. на стойност 1 839 841 лв. От тях 50 % е безвъзмездното европейско финансиране, а останалите 50 % - от инвеститора, фирма „БГС“ ЕООД с швейцарско участие.

Мирослав Семов направи първа копка на ферма за биологично животновъдство в село Косарка
 

Ферма за алпийски кози ще бъде изградена в село Косарка
Община Дряново


Кметът Мирослав Семов направи първата копка на козефермата през април. През ноември Семов и проф. Станков откриха две ферми, доилна сграда, складова база, ветеринарен кабинет. Предстои изграждането на още две сгради за животните и довършване на вертикалната планировка. Козите в Косарка ще се отглеждат при  топли и застлани подове, с необходимия градус , в добре поддържани и чисти сгради.
 
Предвижда се строителство на мандра за производство на швейцарско сирене, за да бъде затворен производственият цикъл.
 

Кметът Семов: „Нека обединим усилията си и направим нашата община по приветлива и чиста”

 

В Дряново се работи за подобряване на инвестиционния климат