Представят традиционните празници на Етъра в изложба
Представят традиционните празници на Етъра в изложба / Дарик Габрово

 

От днес Архитектурно- етнографският комплекс "Етър" ще гостува в Историческия музей в Полски Тръмбеш с изложбата "Традиционни празници в Етъра". Изложбата проследява основните моменти от обичаите и обредите, характерни за народния календар на българина. В експозицията намират място по- големите празници, на които се правят възстановки на различни обичаи от обредния календар. Един от най-хубавите пролетни празници е Гергьовден, 6-ти май.

С празника са свързани множество обичаи и вярвания, целящи да подсигурят здравето на хората и плодородието по ниви и градини. Друг празник е денят на лятното слънцестоене - Еньовден. Той е посветен на билките и тяхната лечебна сила, на слънцето, което от този ден се завърта"на зима", на животворната сила на водата. Петровден е единственият ден в годината, когато се приготвя от прясно сирене и бяло брашно обредната храна "бял мъж".

Тогава започва жътвата и целта на обреда е по магически път да подсигури чисто жито и бели хлябовете на хората. На Илинден в Етъра се възстановяват летни обичаи и обреди, като обичая за дъжд "Пеперуда", сватбени обичаи и др. В първия петък, събота и неделя на месец септември се провежда традиционния панаир на народните занаяти, който от няколко години се превърна в международен. В тези дни музеят събира майстори от всички райони на страната и от чужбина. В дните на панаира се провежда ревю на национални костюми и състезания между майстори на различни занаяти.

В програмата участват изявени фолклорни състави от цялата страна. В тези дни се правят възстановки на традиционни трудови дейности, като пушене на сливи, плетене на кошове и кошници, варене на маджун от сини сливи, боядисване с растителни бои и др. По Коледа в музея идват коледари, които благославят и пожелават здраве и берекет, а в къщите се слага обредна трапеза. Част от коледната и новогодишна обредност са и сурвакниците от дряново дърво, изработени от децата, за да радват посетителите в новогодишната нощ.