БСП
БСП / Валентин Ламбев и Кристина Сидорова
Дискусия в парламента по повод казуса
100371
Дискусия в парламента по повод казуса
  • Дискусия в парламента по повод казуса
Дългогодишният, но вече бивш директор на дирекция „Социално подпомагане” – Габрово Радостина Братованова бе повод за дискусии в българския парламент. Народната представителка от левицата Кристина Сидорова заяви от трибуната, че е необходимо да се направят законодателни промени, които да не позволяват на един държавен служител с констатирани нарушения да си тръгва без наказание. От думите на социалния министър Бисер Петков стана ясно, че е направена проверка по повод работата на Радостина Братованова, но самата тя е подала заявление за напускане след дълъг отпуск.
 
Кристина Сидорова уточни пред Дарик, че всичко започва преди около година по време на неин приемен ден. Посетители сигнализират, че са посетили дирекция „Социално подпомагане”, за да потърсят съдействие за настаняване на близък в социално заведение. Тогава получили препоръка да го направят в съществуващо в село Яворец, което се управлява от фирма „Дара 13” ЕООД. Собственик на фирмата и дъщерята на Радостина Братованова.
 
Народната представителка каза пред Дарик, че реалното ръководство се е извършвало от самата директорка на дирекция „Социално подпомагане”. През първите месеци на 2018 година, когато този случай нашумя, Братованова излиза за дълго време в отпуск, а през октомври подава заявление за напускане.
 
На трибуната в народното събрание Кристина Сидорова заяви:
 
„Вече една година, а това е според мен достатъчно дълъг период от време, повод за обществено обсъждане и реакции в Габрово и региона е случай на държавен служител, заемащ висока ръководна длъжност – директор на дирекция „Социално подпомагане” – Габрово.
 
Констатирани са драстични нарушения на служибните задължения. Същият прекратява едностранно служебното си правоотношение и напуска преди приключване на производството по налагане на съответното предвидено за нарушението дисциплинарно наказание.
 
Само ще припомня, че на въпросния служител са констатирани 43 нарушения в доклад от 50 страници. Нивото на заеманата длъжност, на което се случва това, начинът, по който се случва – в едно с чувствителността и отговорността в сферата на социалното подпомагане и сериозността на нарушенията, поставят редица въпроси.
 
Няма съмнение, че общественният интерес и реакциите са основателни и разбираеми. Вземайки повод от конкретния случай, въпросът ми към Вас е:
 
Какви ще са реалните измерения и как ще се прилага и поема дисциплинарната, а и изобщо отговорността, за допуснати нарушения? Какви са последиците за служителя, допуснал нарушение? Защото в момента имаме служител, който е бил на висока държавна длъжност, с 43 нарушения, който си тръгва доброволно и след години може да се окаже на ръководен пост.”
 
„Процедурата за търсене на отговорност от държавните служители е регламентирана в Закона за държавния служител”, припомня социалният министър и посочва текстовете, които регламентират казуса.
 
„В конкретния случай, касаещ директора на дирекция „Социално подпомагане” – Габрово, процедурата е спазена. След получени сигнал са извършени две проверки – във фирма „Дара 13” ЕООД, която предоставя социални услуги и в цитираната дирекция. Сезирани са НАП, Районната прокуратура в Габрово и Областна дирекция по безопасност на храните. Направените проверки не са установили нарушения или престъпления и не са предприели последващи действия. Районната прокуратура е отказала да образува накателно производство.”
 

От думите на министъра става ясно, че въз основа на констатациите от проверката в „Социално подпомагане” – Габрово е направено предложение за образуване на дисциплинарно производство, като издадената заповед за стартирането му е връчена лично на длъжностното лице в ден, в който не е в отпуск.
 
Дисциплинарният съвет е формулирал въпроси към длъжностното лице, което обаче законно е отсъствало от работа. На 26 октомври 2018 година лицето е депозирало писмено заявление за прекратяване на служебното правоотношение. 

Социалният министър Бисер Петков
БГНЕС

Сидорова счита, че пропуски в законодателството позволяват един държавен служител да си тръгне без санкции, въпреки извършени нарушения, като преди това в период от осем-девет месеца ползва отпуски.
 
В Парламента Сидорова изрази надеждата, че ще бъдат направени промени в законодателството, които да не позволяват това. Тя определи съществуващото положение като скандално.