За опростени правила и нов мониторинг по европейските проекти настояват кметовете
За опростени правила и нов мониторинг по европейските проекти настояват кметовете / Дарик Добрич

За промяна в процедурите и правилата за мониторинг по европейските проекти се обявиха от Националното сдружение на общините в България/НСОРБ/ по време на 9-та Годишна среща на местните власти в курорта Албена.

Конкретен и ясен разговор за общинските нужди в следващите седем години очакват българските общини от управляващите, заяви изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в България Гинка Чавдарова. Те настояват още за разумно планиране, трайни и устойчиви решения, опростени процедури и правила за усвояване на средства по европейските програми.

Управителният съвет на Националното сдружение ще настоява и за коренно нова методика и правила за мониторинг и финансови санкции по европейските проекти, както и за споделена отговорност и вина между общините и управляващите органи.  Голямото очакване на общините остава и по отношение очертаването на конкретни стъпки към финансовата децентрализация.

„Няма финансова децентрализация без нов финансов местен приход”, подчерта Гинка Чавдарова и припомни, че от Националното сдружение искат замразяване на сегашния размер на такса битови отпадъци. Чавдарова апелира към управляващите: „Спрете да правите експерименти със закона за местните данъци и такси”.

”Българите имат по-голямо доверие на европейските институции, отколкото на родните, което е абсолютен европейски прецедент” – заяви председателят на УС на НСОРБ Тодор Попов. Той напомни на управляващите и че общините очакват да бъдат освободени от нетипични, несвойствени и ресурсно необезпечени отговорности. Разликите между София и останалите общини станаха драстични, затова е нужна промяна в регионалната политика, смятат още кметовете. Те настояват и за нова, съвременна нормативна база.