Логото на проекта по програма Еразъм
Логото на проекта по програма Еразъм / ОУ "П.К.Яворов" - с.Стефаново, община Добричка
Обединено училище „П.К.Яворов“- с.Стефаново, община Добричка, приключи дейностите по своя първи проект по програма „Еразъм+“- „Личностно израстване чрез агротуристически дейности на открито“. По него учебното заведение работи с основни училища от Испания, Словения и Турция.

Проектът бе изцяло насочен към разширяване на достъпа на учениците до начина на живот на село чрез участие в разнообразни агро-туристически дейности. През двугодишния период за участниците бяха организирани практически уъркшопове и събития. Те участваха в изготвянето на презентации и брошури, изработваха материали и плакати, заснемаха видеоклипове, попълваха анкети, инсталираха  изложби. Крайни продукти по проекта са „Агро-туристически алманах“ с най-значимите моменти в една стопанска година при обработването на земята, „Педагогически наръчник“, който сравнява технологичният и производствен цикъл в областта на селското стопанство, „Готварска книга със селски рецепти“, Календар със снимки от агро-туристическия пазар в България, Мултимедийна база със снимки с дейността на всички ученици.

В резултат на дейностите по проекта децата се запознаха с традиционната европейска селска култура и се докоснаха до същината на най-ценните добродетели на селския човек – трудолюбие, гостоприемство, любов към земята и уважение между хората. Учениците се запознаха с процесите при обработването на земята и отглеждането на добитъка, формираха полезни знания и умения, потребни за бъдещата им личностна реализация, развиха въображението и творческите си заложби, подобриха знанията си по чужд език.

Чрез реализираните 23 мобилности по проекта участниците се запознаха с културната идентичност и традиции в селските райони на страните-участници, осмислиха ценностите на европейското многообразие и създадоха сърдечни и искрени приятелства.